Središnja Bosna

Strateški potezi hrvatske oporbe: HDZBiH izostavljen iz planova za izbore?

Oporbenjaci planiraju istaknuti zajedništvo u gradovima i općinama gdje Hrvati dijele demografsku sličnost s Bošnjacima.
Vijesti / Politika | 29. 02. 2024. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatske oporbene stranke trenutno razmatraju suradnju kako bi zajedno izašle na lokalne izbore ovog jesenskog ciklusa. Unatoč nedostatku konkretnih detalja o modalitetima partnerstva, jasno je da HDZ BiH nije poželjan kao koalicijski partner.

Oporbenjaci planiraju istaknuti zajedništvo u gradovima i općinama gdje Hrvati dijele demografsku sličnost s Bošnjacima.

Spremnost na suradnju već je objavljena na nedavnom saboru Hrvatskog demokratskog saveza, a čelnik stranke, Ivo Tadić, najavio je odlučnost u suprotstavljanju HDZ BiH-u, piše mostarski Dnevni list.

Oporbene stranke poput HDS-a neće razmatrati partnerstvo ni u nekoliko ključnih općina, uključujući Vareš, Usoru, Tešanj, Zenicu i Maglaj.

Stavovi oporbenih stranaka naglašavaju promjenu strategije, a HDZ BiH suočava se s izazovima, osobito u Busovači, gdje HDZ 1990 poziva na podršku vlastitom kandidatu.

U Vitezu, Hrvatska viteška stranka odbacuje mogućnost suradnje s HDZ BiH i izražava nezadovoljstvo njihovim postupcima i pritiscima.

"Neće vas spasiti to što vršite mobing i pritisak na naše mlade kolegice, što ih plašite i ucjenjujete da će izgubiti posao. Neka su vam te neljudske prijetnje na čast. Mi nećemo pokleknuti i odustati i jasno vam poručujemo, nećemo s vama u koaliciju niti pod kojim uvjetima. Vi ste za nas kriminalci koji prijete djeci. Imate novca i administraciju, imate institucije koje vas štite u kriminalu, ali pogubili ste se, ne shvaćate stvarnost, a ona je bolna i poražavajuća za vas. Više vas narod ne voli, dapače mrzi vas samo to još ne smije javno kazati, jer se zbog vaših mafijaških metoda plaši za osobnu egzistenciju. Takvim ponašanjem samo dokazujete da ne volite Vitez i  njegov puk. Vi samo obožavate privilegije i vlast. Vitez Vitežanima!", s puno gorčine odaslao je jasne poruke, gotovo proglas, lider HVS-a Ivan Vidović.

Situacija na jugu Bosne i Hercegovine sugerira da će lokalni izbori u listopadu biti iznimno zanimljivi, s oporbenjacima udruženima protiv HDZ-a BiH. Očekuje se da će ova neobična dinamika donijeti iznenađenja i moguće izazove za HDZ BiH

Kopirati
Drag cursor here to close