Mostarski izbori

Strani mediji o izborima: Nacionalističke stranke pobijedile u podjeljenom gradu

Što su strani mediji pisali o izborima u Mostaru
Vijesti / Politika | 21. 12. 2020. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predviđalo se da će dugo ukorijenjeni etnonacionalisti pobijediti na prvim lokalnim izborima u posljednjih 12 godina u južnom bosanskom gradu Mostaru'', piše u svom tekstu Associated Press (AP), gdje dodaju da prvi rezultati glasovanja pokazuju i da će multietničke stranke i savez biti snažan dio budućeg Gradskog vijeća.

Mostar je podijeljen između muslimanskih Bošnjaka i katolika Hrvata, koji su se žestoko borili za kontrolu nad gradom tijekom rata 1992.-1995. godine, pojašnjava u svom tekstu AP.

Pojašnjavaju i da Mostar nije održalo lokalne izbore od 2008. godine, kada je bosanski Ustavni sud proglasio izborna pravila diskriminacijskim i naložio njihovu promjenu. Dvije dominantne političke stranke u gradu dugo se nisu uspjele dogovoriti o tome kako to učiniti.

Reuters je u svom tekstu napisao kako preliminarni rezultati izbora, održanih nakon 12 godina, pokazuju da je većina glasova otišla hrvatskim i bošnjačkim strankama čije je suparništvo ostavilo ovaj etnički podijeljen grad bez gradskog vijeća od 2012. godine.

Također, prema preliminarnim rezultatima, BH Blok ''koalicija multietničkih mjerenih stranaka'', kako ih naziva Reuters, osvojila je dovoljno glasova da djeluje ''kao kralj'' u budućem gradskom vijeću.

Nije jasno, piše Reuters, hoće li dvije glavne stranke ponovno stvoriti koaliciju ili ući u koalicije s drugim manjim strankama.

RadioFreeEurope, odnosno engleska verzija Radija Slobodna Europa napisala je također da su dominantne nacionalističke bošnjačke i hrvatske stranke dobile najviše glasova. I oni su spomenuli da su manje političke stranke, uključujući kako kažu multietnički BH Blok dobili mjesta u budućem gradskom vijeću koje broji 35 članova, dajući im potencijonalnu ulogu donošenja odluke u određivanju sljedećeg gradonačelnika koji mora dobiti potporu dvotrećinske većine.

Kopirati
Drag cursor here to close