Vlast

Stranka za BiH sjeda sa SDA

Vijesti / Politika | 17. 04. 2023. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

   

Stranka za BiH (SBiH) i Narodni evropski savez (NES) uputili su pozive strankama okupljenim oko ‘Osmorke‘, te SDA i DF-a na odvojene sastanke povodom zaključka koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Admir Čavalić (SBiH) je za Fenu rekao kako je prvi sastanak zakazan za utorak u 12 sati, a upućen je predstavnicima Osmorke, dok je drugi sastanak u srijedu u 12 sati i upućen je predstavnicima SDA i DF.

Pročitajte još

Uputili su, kako je dodao, i treći poziv predstavnicima HDZ-a i partnera i još se dogovaraju oko termina sastanka koji bi odgovarao svima.

''Očekujemo da se pokrenu razgovori o izmjeni Ustava FBiH i da se pripremimo i urgiramo u vezi održavanja sjednice Ustavne komisije. Moram napomenuti da je u Federalnom parlamentu usvojen naš zaključak da Ustavna komisija krene s razmatranjem aktualne situacije u kontekstu izmjena Ustava FBiH'', rekao je za Fenu Čavalić.

Dodao je da sada očekuju da se zakaže ta sjednica i da su u tom smislu poslali urgenciju rukovodstvu Federalnog parlamenta.

''Smatramo da bi bilo idealno da mi iznađemo neka rješenja, ali očekujem i vjerojatno će do kraja mjeseca doći do nove intervencije visokog predstavnika. Kada je riječ o toj intervenciji mi zagovaramo da ona treba prije svega razriješiti aktualnu situaciju, odnosno da razriješi nered koji je napravio OHR-a u izbornoj noći, što se nije trebalo raditi jer je to napravilo određeni disbalans u korist etničkog nauštrb građanskog'', rekao je Čavalić govoreći o daljnjem procesu formiranja federalne vlade.

Dodao je kako očekuje da bilo kakvo rješenje bude trajne, a ne privremene prirode jer bi bilo nemoguće i nejasno kako bi se pravilo neko kratkoročno, privremeno rješenje shodno ovoj političkoj situaciji.

''Puno toga će zavisiti od te druge intervencije, dodatnog objašnjenja visokog predstavnika. Na bazi toga, bilo bi dobro da se potvrdi postojeća parlamentarna većina. Mi se držimo ranije potpisanih sporazuma u okviru parlamentarne većine, kao i Ustava FBiH i zakonskog okvira'', dodao je Čavalić.

Kopirati
Drag cursor here to close