Radikalan zaokret

Stranka za BiH o današnjem sastanku u Mostaru: Planira se potpuna politizacija SIP-a

Stranka za BiH tvrdi kako je očito da se radi o još jednom ustupku odnosno "izdaji" na koju je spremna Trojka
Vijesti / Politika | 25. 09. 2023. u 13:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nastavak su uvođenja podjela i slabljenja državnih institucija, priopćila je danas Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Kako navode iz te stranke najavljenim izmjenama Izbornog zakona došlo bi do radikalnog zaokreta koji se odnosi na osiguranje profesionalizma u radu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, jednog od najznačajnih državnih tijela za osiguranje fer i demokratskih izbora, a time i izgradnju demokratskih institucija.

Izdaja na koju je spremna Trojka

Prema njihovim riječima, očito se radi o još jednom ustupku odnosno "izdaji" na koju je spremna Trojka, jer prema tumačenju njihovog koalicionog partnera Čovića, Hrvat je samo onaj koga predloži HDZ, i ako u sastavu CIK-a ima neki Hrvat koji nije kadar HDZ-a, njega odmah treba smijeniti.

"Pogubni je to princip koji ako se primjenjuje pokazuje svim građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati, a nisu pripadnici separatističkih politika, da u ovoj zemlji nemaju nikakva prava. Takvu poruku šalju im stranke Trojke sa svojim partnerima SNSD i HDZ", kažu iz SBiH.

Također ističu da bi potpuno bio politiziran izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH jer se u postupak njihovog imenovanja uključuje i Dom naroda (do sada je izbor vršio samo Zastupnički dom), a iz Komisije za izbor i imenovanja isključuju članovi koje je do sada imenovao predsjednik SIP-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Politizacija

Znači uvodi se potpuna politizacija ovog najznačnijeg tijela za izborni proces i demokratske institucije, konstatira SBiH.

Osim toga omogućava se smjena člana SIP-a i prije isteka mandata, a ne navode nikakvi razlozi za razrješenje. Ostavljeno je navolju političkim strankama da ocjenjuju i procjenjuju koliko su pojedini članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH radili, odnosno koliko nisu radili u korist političkih stranaka koje su sudjelovale na izborima i formirale koalicije, odnosno vlade, navedeno je u priopćenju Stranke za BiH.

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) održala je petu proširenu sjednicu svojeg Predsjedništva u Mostaru.

Na sjednici su prisustvovali predsjednici kantonalnih i regionalnih odbora i organizacije HDZ BiH za Distrikt Brčko.Glavne tačke rasprave na sjednici bile su funkcionalnost izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima vlasti, unutarstranačke aktivnosti usmjerene na jačanje uloge HDZ BiH u političkom okruženju Bosne i Hercegovine, te planovi za obilazak općina i gradova radi jačanja prisutnosti HDZ-a i povezivanja sa svojim biračkim tijelom.

Na pitanje hoće li se Izborni zakon BiH naći na današnjem sastanku Čović odgovara:

"Danas su svi zakoni koji postoje iz paketa 14 uvjeta na dnevnom redu. I ne samo to, zakoni, odluke i sve ono što treba uraditi da bi ovo Izvješće do kraja bilo pozitivno. Naravno, tu je i Izborni zakon. Moguće je da danas jedan dio Izbornog zakona bude raspravljen i usvojen, dogovoren i da ide u proceduru. Ali, ono na što vi ciljate to je onaj dio provođenja svih presuda i suda u Strasbourgu i domaćih institucija. Svakako ćemo o njemu danas razgovarati i napraviti dinamiku i radna tijela koja su već definirana kako bi što prije došli do nekih rješenja koja možemo zajednički raspraviti. Naš cilj je da oni idu preko Vijeća ministara. Kao što ste primijetili svi drugi zakoni su to prošli i idemo tim putem". -

Kopirati
Drag cursor here to close