Veleposlanstva, OHR i OSCE

Stranci optužili Dodika i Čovića

Duboko zabrinuti zbog očigledne činjenice da u HDZBiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2018. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstva Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ured visokog predstavnika i OSCE su duboko zabrinuti zbog očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o kaznenom postupku BiH, priopćeno je iz OHR-a. 

''Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH. Te stranke, kroz amandmane koje je predložio HDZ BiH, bore se za donošenje izmjena Zakona o kaznenom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH, koje nisu u skladu s međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štoviše, one su u Parlamentarnoj skupštini BiH stvarale proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o kaznenom postupku'', navodi se u priopćenju. 

Potpisana veleposlanstva i međunarodne organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva.

''Zbog takvog pristupa, čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana'', ističe se u priopćenju. 

Veleposlanstva Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE još jednom snažno apeliraju na političke stranke u BiH da bez daljnjeg odgađanja usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji su u skladu s međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtijeva Ustavni sud.

Kopirati
Drag cursor here to close