Na konferenciji u Munchenu

Mehmedagić: OSA je poznat međunarodni partner koji odgovara na prijetnje izvana i iznutra

Osman Mehmedagić će predstaviti sigurnosne izazove s kojima se BiH susreće
Vijesti / Flash | 18. 02. 2023. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić sudjeluje na ovogodišnjoj Munchenskoj sigurnosnoj konferenciji na poziv direktora konferencije Christopha Heusgena.

Radi se o jednom od najvažnijih događaja u svijetu na kojem se raspravlja o međunarodnoj sigurnosnoj politici.

Kako je naglasio, Munchenska sigurnosna konferencija je jedinstvena prilika da partnerima iz cijelog svijeta predstavi sigurnosne izazove sa kojima se danas suočava Bosna i Hercegovina.

''Sigurnosni izazovi u regiji, Europi i svijetu su sve veći. Geopolitička dešavanja itekako se reflektiraju na našu državu, pogotovo u cyber prostoru. Razmjena informacija i iskustava između sigurnosnih agencija je od izuzetne važnosti. U tom kontekstu, Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine prepoznata je kao pouzdan domaći i međunarodni partner kada su pitanju odgovori na različite prijetnje koje dolaze izvana ili iznutra'', naveo je Mehmedagić.

Munchenska sigurnosna konferencija održava se od 17. do 19. veljače i okuplja više od 450 sudionika donositelja odluka na visokom nivou uključujući šefove država, ministre, predstavnike sigurnosnih agencija i obavještajne zajednice, međunarodnih i nevladinih organizacija, kao i vodeće ljude iz ekonomije, medija, istraživanja i civilnog društva.

Podsjetimo, zajedno s Osmicom na ovoj konferenciji je i Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Osmici je ovo posljednje sudjelovanje na nekoj konferenciji kao direktoru OSA-e, s obzirom da je pokrenuta njegova smjena, koju je pokrenuo upravo Konaković. Već je poznato da će ga zamijeniti Almir Džuvo.

Kopirati
Drag cursor here to close