Nazivi ulica

Što su stranci napisali Mostaru?

''Mora doći do skidanja kontroverznih naziva ulica i iznalaženja odgovarajućih, novih naziva koji prevazilaze etničke i ideološke podjele i bilo koju drugu vrstu podjela i koji će služiti na ponos svim građanima Mostara'', navode stranci.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2022. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imena nose moć - moć za pobuđivanje nade, ali i moć da prizovu bolna sjećanja. Trebalo bi biti nepojmljivo da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša, imena koja Mostar drže prikovanim za bolnu prošlost uz nemogućnost da se krene dalje'', stoji u pismu koje su predstavnici međunarodne zajednice u BiH uputili gradonačelniku Mostara, predsjedavajućem Gradskog vijeća Grada Mostara i mostarskim vijećnicima.

''Lideri Mostra pokazali su volju i spremnost za prevazilaženje skoro desetljeće duge političke blokade kako bi se stvorili bolji uvjeti za povijesne izbore iz 2020. godine. Vaše gradsko vijeće formirano je ubrzo nakon toga i veoma brzo je počelo davati konkretne rezultate za građane Mostara'', stoji dalje u pismu.

Potpisnici pisma apeliraju na lokalu vlast za zajedno radi na izradi nacrta prijedloga ko bi razmatralo kompletno Gradsko vijeće.

''Sve to bilo bi u cilju skidanja ovih kontroverznih naziva ulica i iznalaženja odgovarajućih, novih naziva koji prevazilaze etničke i ideološke podjele i bilo koju drugu vrstu podjela i koji će služiti na ponos svim građanima Mostara'', dodaje se.

''Ovaj jednostavan i odavno očekivani postupak može poslužiti kao snažan primjer pomirenja, želje za oslobađanjem od prošlosti te vaše sposobnosti da radite zajedno na realizaciji smislenih ciljeva za dobrobit građana Mostara. To bi služilo i kao primjer za ostatak zemlje i pomoglo izgradnji pozitivnog i inkluzivnog okruženja koje će ljude potaknuti na ostanak u vlastitim zajednicama i rad na promjenama.

To je ispravan čin i vrijeme da se to učini je sad. Međunarodna zajednica je spremna podržati vas u tom nastojanju'', stoji u pismu koje potpisuju veleposlanici Michael J. Murphy, Johann Sattler, Matt Field i Kathcleen Kavalec te visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Podsjetimo, Gradu je Mostaru iz stranih veleposlanstava naloženo da se žurno mijenjaju imena ulica s ustaškim dužnosnicima, a sve u svjetlu nedavnog uništavanja na partizanskom spomen groblju.

Ranije smo pisali i kako su stranke uoči mostarskih izbora rekle kako nazive ulica treba mijenjati ali i da ustaški dužnosnici nisu jedini koje treba ''skinuti''.

Kopirati
Drag cursor here to close