Problemi pred novim

Bivši vijećnici za Bljesak: Bilo je toplo-hladno, a sjednice besmislene

Osam godina bez vijeća ostavilo je puno nedovršenog posla u mnogim infrastrukturnim projektima u gradu Mostaru.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2020. u 10:50 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 350 kandidata iz 31 političkog subjekta nada se ulasku u Gradsko vijeće Mostara, a o tome što čeka 35 (ne)sretnika koji dobiju povjerenje Mostaraca na predstojećem izborima za Bljesak.info su otkrili vijećnici iz prethodnog mandata Danijel Vidović, Marko Romić i Faruk Ćupina.

Svi se slažu oko jednoga, osam godina bez vijeća ostavilo je puno nedovršenog posla u mnogim infrastrukturnim projektima kao što su vodovod, kanalizacije, otpadne vode, prometnice i imovinsko-pravni odnosi. Sve te probleme novi saziv Vijeća morat će žurno pokrenuti s mrtve točke. Novi vijećnici naći će se pred velikom odgovornosti da u iduće četiri godine unaprijede kvalitetu života građana Mostara, te unaprijede zakonodavni okvir koji uređuje život Grada i njegovih građana.

„Toplo-hladni“ odnosi 

Atmosfera koja je vladala među vijećnicima naši sugovornici opisuju kao „toplo-hladan“ odnos. Tijekom mandatnog razdoblja 2008.-2012. prevladavao je, kako kaže Ćupina, ''osjećaj potpunog nedostatka politike i strategije za razvoj Grada Mostara, kao i osjećaj neodgovornosti političkih struktura za loše stanje u Mostaru''.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Gradskog vijeća Mostara (arhiv)

''U tom periodu vijeće je radilo u politički otežanim uvjetima zbog nejedinstva vijećnika oko prepoznavanja da su potrebe građana prioritetne za Gradsko vijeće Mostara, a ne parcijalni politički i osobni interesi pojedinih političkih aktera i pojedinaca u strankama. Sve navedeno je narušilo atmosferu rada Gradskog vijeća, te produbilo političko loše upravljanje našim gradom'', govori Ćupina, tadašnji vijećnik stanke SDA.

Vidović navodi kako je u Gradskom vijeću nakon problema imenovanja gradonačelnika međustranačke odnose u Mostaru narušio ''problem'' s federalne razine.

''Trebalo je prvo prevazići četrnaestomjesečni zastoj u radu, koliko nam je trebalo da izaberemo gradonačelnika, a onda se na razini Federacije dogodila nelegalna platformaška vlada što se neminovno odrazilo na međustranačke odnose u Mostaru. Ipak i u takvim nepovoljnim okolnostima uspjeli smo donijeti neke važne odluke za poboljšanje život Mostaru'', objašnjava tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Mostara i član HDZ-a BiH.

Isti problemi i pred novim vijećnicima

Na sjednicama Gradskog vijeća i tada se raspravljalo o nizu pitanja koja su, nažalost, i danas jednako aktualna - postojanje i transparentnost rada komunalnih poduzeća, pitanje (ne)izgradnje sportske dvorane i sudbina ogromnih novčanih ulaganja u isti projekt.

Aktualno je bilo i pitanje otpadnih voda – kolektora, zatim problem načina i netransparentnog utroška predmetnih sredstava, problem plaćanja kamata na uložena sredstva u taj projekt, kao i pitanje unutarnje organizacije Gradske uprave Grada Mostara.

''Mnogo vremena je potrošeno u raspravi o gradskim komunalnim poduzećima. To je rak-rana ovog grada već dugo vremena. Zadnji saziv vijeća, po mom sudu, nije napravio dobar potez kad je oduzelo gradonačelniku upravljačke ovlasti u javnim poduzećima. Ima mnogo nedovršenih stvari. Porazno je da 25 godina nakon završetka rata još  uvijek imamo ovoliki broj ruševina u gradu. Druga stvar je sportska dvorana'', objašnjava Vidović.

Romić objašnjava da Gradsko vijeće funkcionira na način da, prije sjednica na kojima se raspravlja i donose odluke, radna tijela Vijeća razmotre sve materijale i daju svoja mišljenja i prijedloge u vezi s njima. To znači da je većina odluka dobrim dijelom usuglašena na tim tijelima Vijeća, pa se većina njih samo formalno potvrđivala ili odbacivala na sjednicama Vijeća.

Izbor gradonačelnika

Vijećnicima u tadašnjem Gradskom vijeću Mostara trebalo je 440 dana za izbor gradonačelnika. Isti zahtjevan zadatak odmah na startu imat će i novi saziv Gradskog vijeća. S obzirom da je za odabir nasljednika Ljube Bešlića potrebna dvotrećinska većina, nema sumnje da će to biti prvi veliki ispit.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Gradskog vijeća Mostara (arhiv)

Kako je na to mjesto nakon više od godinu dana pregovaranja izabran Bešlić, koji se na toj poziciji zadržao sve do danas, prisjeća se Marko Romić, tadašnji vijećnik NS Radom za boljitak.

"Cijelu godinu pokušavali smo izabrati gradonačelnika. Bilo je puno sjednica Vijeća koje su bile zakazane samo s ciljem izbora gradonačelnika. Na većini njih vijećnici su unaprijed znali da do izbora neće doći i da su, takve kake jesu, te sjenice besmislene. Na kraju, u taj proces se umiješao visoki predstavnik, pa se taj zamorni i frustrirajući proces okončao", kazao je.

Ćupina objašnjava da je izbor gradonačelnika bio ''kompromitiran stranačkim interesima, te različitim političkim manipulacijama, a sve na štetu građana Grada Mostara''.

Smatra da se ovakav ''statutni instrument izabira gradonačelnika na posredan način usložnjava političku stvarnost Mostara, s obzirom da se kreira poligon za politička uvjetovanja, političku trgovinu, kao i obračunavanje s (političkim) neistomišljenicima, što u konačnici na direktan način narušava demokratsku volju birača – građana Mostara''.

''Imajuću u vidu kompleksnosti prošlosti ovog grada, njegovog političkog i zakonodavnog uređenja, kao i otuđenje stubova vlasti od strane dva politička subjekta, čemu smo svjedočili proteklih osam godina, smatram potrebnim da novo Gradsko vijeće kroz izmjene Statuta usvoji zakonski instrument neposrednog izabira gradonačelnika Grada Mostara putem direktnog biranja od strane građana na izborima'', dodaje Ćupina.

Hoće li biti izmjena Statuta Grada Mostara?

Izmjene Statuta Grada Mostara dio su međustranačkog dogovora SDA – HDZ BiH, kojim je omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, no Vidović nije optimist i ne vjeruje da do kompromisa može doći bez intervencije "od gore".

''To je tema za razgovor na najvišoj političkoj razini. Sporazum kao što znamo postoji, implementacija je zastala zbog trenutnih uvjetovanja SDA, a hoće li se stvar 'otkočiti' poslije izbora znat ćemo vrlo brzo'', kazao je Vidović.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Gradskog vijeća Mostara (arhiv)

S druge strane, Romić je umjereni optimist i vjeruje da se može doći do dogovora.

''Stanje u kojem živimo odavno je postalo frustrirajuće i ometajuće za život dostojan čovjeka. Vjerujem da će, oni koji budu kočili daljnji normalan život građana, biti kažnjeni od tih građana, na način da ih više neće birati'', kazao je.

Burne rasprave

Na sjednicama Gradskog vijeća u razdoblju 2008-2012 raspravljalo se i o pitanjima iz socijalne sfere, kao i platnog prometa, te unutarnjeg  i vanjskog dugovanja Grada Mostara, ali i mnogobrojna pitanja iz imovinsko-pravnih odnosa. Povremeno, neke teme znale su izazvati i pomalo ''burnu'' raspravu. Vidović objašnjava ''to su bile teme koje su bile ideološki obojene, a koje su pojedini vijećnici često forsirali''.  

''Jedan je vijećnik tražio da svečanom sjednicom obilježimo 14. februar – „Dan oslobođenja Mostara“. Naravno, hrvatski vijećnici to nisu mogli dopustiti. Bila je nekolicina vijećnika provokatora koji su zbog nekih svojih interesa s vremena na vrijeme nametali takve teme ali većinom je među nama vladao uljuđen i kolegijalan odnos'', govori.

Nepostojanje političke zrelosti u radu mnogih vijećnika u mandatu 2008-2012, kao i odsustvo njihove osobne odgovornosti kao izabranih predstavnika zakonodavne vlasti prema radu koji su vršili u Gradskom Vijeću, ističe Ćupina, bile su razlog da neke teme važne za grad poprime oblik rasprava.

''Diskusije o tematikama važnim za Grad Mostar i građane, kao što je npr. tematika ekshumacije u Liska parku, odnosno usvajanje i odobrenje prijedloga za izgradnju centra Islamske zajednice Mostar na lokalitetu nekadašnjeg Lakišiča harema su, nažalost, na sjednica Vijeća poprimale oblike diskusija dominanto vođene političkim populizmom i pokušaju nametanja i ostvarivanja veliko-političkih interesa, a nikako se nisu posmatrala kao otvorena pitanja koja se moraju riješiti kroz institucije lokalne vlasti, što ove lokalne tematike i jesu'', istaknuo je Ćupina.

Problemi pred novim vijećem?

Prestankom rada Vijeća prije osam godina zaustavljene su mnoge investicije i gospodarski razvoj Mostara. Prioritet svih prioriteta novih vijećnika, govore, mora biti uređenje stanja u komunalnom sektoru. Oblast je to u kojoj se trebaju dogoditi brze i učinkovite promjene. A to je i sportska dvorana, čija izgradnja traje više od 40 godina.

''Tu više nema opravdanja, to se jednostavno mora napraviti na zdravim temeljima i po europskim standardima ako želimo biti uređen grad koji ima ambiciju da bude ozbiljna turistička destinacija'', ističe Vidović.

Ono što je jako važno u cijeloj ovoj priči je to da bi izabrani vijećnici trebali biti glas naroda, glas građana koji su ih izabrali, a ne samo sredstvo u rukama političkih lidera. Da bi se ovo dogodilo potrebno je vrijeme i aktivnije uključivanje samih građana, kako u sam izborni proces, tako i u nadzor rada Gradskog vijeća.

''Naši ljudi, čini se, nemaju izgrađenu kulturu takvog načina razmišljanja i djelovanja. Kad-tad, morati ćemo to naučiti'', kazao je Romić.

''Smatram da je vrlo važno da Gradsko Vijeće usvoji jedinstvenu višegodišnju strategiju razvoja Grada Mostara s jasnim i transparentnim planom rada za naredni četverogodišnji period'', poručio je za kraj Ćupina.

Kopirati
Drag cursor here to close