Čuveni govor

Prijatelji ili ne: Kako je govorio Biden?

Razna su nagađanja kako će izgledati svijet nakon Trumpa, a mišljenja su podijeljena i u BiH.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2021. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bosanci znaju gdje žele biti. Žele biti slobodni! Borit će se sami za sebe i sve što su ikada tražili je da se ukine embargo", kazao je novoizabrani predsjednik SAD-a Joseph R. Biden u svom čuvenom govoru iz 1995. godine. 

Govor je održao u američkom Senatu 13. prosinca 1995. godine te je u njemu među prvima upozorio na problem velikosrpske politike u BiH.  

Naime, Biden je u srijedu prisegnuo kao 46. američki predsjednik, a mišljenja kako će izgledati svijet nakon Trumpa su podijeljena. 

Različite reakcije

U Sarajevu je Bidenova izborna pobjeda dočekana slavljem te kolonama automobila koji su proslavljali pobjedu uz bosanskohercegovače zastave i zastave SAD-a te se dojmovi sliježu i nakon inauguracije.

Ni Dragan Čović nije izostao s čestitkom te je u Bidenu prepoznao "velikog prijatelja hrvatskog naroda i BiH".

Očekivano je izostala čestitka Milorada Dodika koji ga je prozvao "običnim srbomrzem".

Naime, Biden je otvoreno još 1995. godine za rat optužio Slobodana Miloševića te Srbe prozvao agresorima.

"Bio sam jedan od rijetkih koji je otišao u Sarajevo, Tuzlu, Beograd i Zagreb. Susreo se s Karadžićem, Miloševićem, UNPROFOR-om, hrvatskim vođama i vratio se te napisao prijavu o srpskoj agresiji", kazao je Biden 1995. godine.

Video: Joe Biden - Bosnia Mission Resolution Debate

Tada je upitao svoje kolege zašto nemaju nacionalni interes u zaustavljanju srbijanske međunarodne agresije koja je prelazila rijeku Drinu na teritorij države članice UN-a i sudjelovala u genocidu. 

Što pobjeda znači za BiH?

Ako je vjerovati visokom predstavniku za BiH iz 2006. godine Christianu Schwarz-Schillingu Biden bi mogao pokrenuti stvari s mrtve točke u BiH.

Joe Biden u svojem planu iz listopada istaknuo kako će NATO i Europska unija biti njegove poluge za djelovanje u BiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko uvjeren je kako je Biden "istinski prijatelj BiH" te kako će upravo on formirati tim za BiH čija će zadaća biti stvaranje uspješne priče.

Mišljenja su drukčija u Republici Srpskoj gdje upozoravaju kako postoji mogućnost kako će se SAD nakon pobjede Bidena vratiti politici ratova.

Prijateljevanje

Političari u BiH uzdaju se u Bidenovo prijateljstvo, no upitno je postoji li to prijateljstvo zapravo.

Koliko i kako Biden razmišlja o BiH tek će se otkriti, ali vrlo je vjerojatno kako unatoč nadanjima domaćih političara neće rješavati unutarnje probleme BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close