Svi oštri na jeziku

Što nam radi Dodik?

Kao i drugi brojni predstavnici međunarodne zajednice u BiH i veleposlanik Berton je podsjetio da Zakon o službi u Oružanim snagama BiH jasno propisuje ulogu i položaj pješadijskih pukova Oružanih snaga BiH…
Vijesti / Politika | 14. 05. 2019. u 08:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika je neodgovorna i provokativna te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da Oružane snage BiH predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti države'', rečeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

OHR napominje kako Predsjedništvo BiH, koje je glavni zapovjednik Oružanih snaga BiH kao i svi članovi Predsjedništva BiH, imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje Oružanih snaga BiH, a ne da ih na bilo koji način osporavaju.

BiH je već kažnjena

''Odgovornost je Predsjedništva BiH je da podržava puno provođenje Zakona o odbrani BiH, koji jasno utvrđuje obveze, nadležnosti i ponašanje članova Oružanih snaga BiH'', stav je OHR-a.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton rekao je pak kako je Bosna i Hercegovina već kažnjena zbog nezrele i negativne politike, te da je izjava Dodika odjeknula ne samo na domaćoj, već i na međunarodnoj sceni.

Osvrnuvši se ne poziv Dodika o tome da pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH trebaju obući uniforme bivše Vojske Republike Srpske, ocijenio je da takve izjave bez sumnje narušavaju ugled BiH u Europi i među stranim investitorima.

''To također doprinosi tenzijama u procesu formiranja vlasti, što će, prema procjenama, rezultirati smanjenjem rasta domaćeg bruto nacionalnog proizvoda (BDP) za pola posto'', rekao je Berton.

Produbljivanje podjela

Kao i drugi brojni predstavnici međunarodne zajednice u BiH i veleposlanik Berton je podsjetio da Zakon o službi u Oružanim snagama BiH jasno propisuje ulogu i položaj pješadijskih pukova Oružanih snaga BiH, a propisana su pravila koja reguliraju pitanje uniforme koju nose svi aktivni pripadnici Oružanih snaga BiH.

Stoga, jasno je kazao Berton, provedba onoga na šta je pozvao Dodik predstavljala bi izravno kršenje ovog zakona.

Dodao je kako je posljednja izjava pokušaj da se prodube podjele kako bi se ostvarila politička dobit, to podriva povjerenje građana u sigurnosnu situaciju, ali i bezobzirno je.

Građani su umorni

Nažalost, kaže Berton, u trenutnoj političkoj situaciji, čini se da se sve strane uključuju u cikličnu eskalaciju zapaljive retorike te je jasno uputio poziv da se s tim prestane odmah.

Osim toga, svi koji svojim djelovanjem prekrše zakon trebaju odgovarati pred pravosuđem te dok se s jedne strane štiti sloboda izražavanja, to ne smiju zloupotrebljavati osobe na pozicijama moći.

''Ovakve izjave su neprimjerene i predstavljaju pokušaj odvraćanja pažnje od odgovora na stvarne potrebe građana. Građani BiH su umorni od izjava ove vrste i gube vjeru u političare i zemlju u cjelini. Tu činjenicu najbolje ilustrira broj ljudi koji odlaze'', kaže Berton za Fenu.

Umjesto retorike podjela i maksimalističkih stavova koji vode u krizu, građanima BiH su potrebni politički lideri koji će raditi u interesu bolje budućnosti, kroz dijalog, uzajamno razumijevanje i kompromis.

Podsjećamo, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je u nedjelju pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close