Zadaci

Što može ravnatelj policije a što njegov zamjenik

Mandat komesara policije i zamjenika komesara policije traje četiri godine uz mogućnost produženja za još jedan mandat.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2022. u 11:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući ravnatelj policije u HNŽ-u bi trebao na dnevnoj osnovi planirati, rukovoditi i nadzirati sve policijske aktivnosti te donositi odluke o upošljavanju i raskidanju ugovora u upošljavanju sukladno Zakonu i nakon konzultacija s ministrom.

Zadaci

Navedeno je to u natječaju kojeg je Neovisno povjerenstvo za odabir i reviziju Skupštine HNŽ-a raspisalo za izbor komesara Policije i zamjenika komesara Policije u Ministarstvu unutarnji poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

U natječaju se navodi kako ''komesar rukovodi svim policijskim operacijama sukladno zakonu, rukovodi i nadzire sve policijske aktivnosti vezane za javnu sigurnost građana, sprječavanje i otkrivanje krivičnih djela''.

Nadalje su pobrojani zadaci koje bi novoizabrani komesar trebao obavljati. Navedeno je između ostalog kako bi policijski ravnatelj trebao raspoređivati i premještati uposlene na i s odgovarajućih radnih mjesta u Upravi policije i donositi odluke o rasporedu i premještanju.

''Komesar bi trebao pripremati i prijedlog proračuna policije, a bio bi odgovoran i za sva materijalna i financijska sredstva dodijeljena policiji'', navedeno je.

Mišljenje zamjenika

Osim zadataka komesara, navedeni su i zadaci za njegovog zamjenika. Glavna mu je dužnost da mijenja komesara policije kada isti nije u mogućnosti obavljati svoje dužnosti.

Osim toga, zadatak mu je da komesaru daje mišljenje pri donošenju odluka o raspoređivanju ili premještanju rukovoditelja u Upravi policije.

Mandat komesara policije i zamjenika komesara policije traje četiri godine uz mogućnost produženja za još jedan mandat.

Natječaj ostaje otvoreni 15 dana od dana posljednje objavljivanja.

Protivljenje opozicije i stranaca

U natječaju se navodi kako su pozicija i nadležnost komesara policije i zamjenika komesara uspostavljene Zakonom o unutarnjim poslovima HNŽ-a.

Naime, Skupština HNŽ-a je danas je u lipnju na vanrednoj sjednici usvojila, glasovima vladajuće većine HDZ i SDA, izmjene Zakona o unutarnjih poslovima ovog kantona prema kojem se uvodi funkcija zamjenika policijskog komesara.

U vladajućoj koaliciji tvrde da zbog izmjenama zakona o MUP-u “neće biti paralelizama” dok je opozicija osudila ovakvu odluku ali i neke međunarodne institucije.

300 umirovljenika

HNŽ je je bez policijskog komesara od 2018. godine, a kriza je počela nakon što je 2014. godine na tu poziciju imenovan Ilija Lasić čije je imenovanje osporeno.

Podsjećamo, ministar unutarnjih poslova HNŽ-a, Slađan Bevanda, rekao je kako će u trenutku kad se imenuje, policijski ravnatelj umiroviti 300 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close