Viberovanje

Što kriju poruke iz mobitela koje je Novalić dobio zbog respiratora?

No nije samo Kalajdžić slala poruke Novaliću. To su radili i Ganibegović, ali i Solak.
Vijesti / Politika | 18. 05. 2020. u 11:46

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U originalnom dokumentu vidljivo je da je Fahrudin Solak za respiratore tražio i dobio 10.350.000 KM, odnosno 9.000.000 KM i 1.530.000 KM PDV-a, objavio je Dnevni avaz koji je objavio kako je u posjedu dokumentacije o poslovnoj saradnji kompanije "Srebrena malina" i Federalne uprave civilne zaštite.

Avaz navodi kako se radi se o originalnim papirima koji su u posjedu Tužiteljstva BiH, a izuzeli su ih pripadnici SIPA-e proteklih nekoliko dana.

Medu dokumentima je ponuda "Srebrene maline", ali i originalni ugovor između ove firme i FUCZ-a o nabavci spornih respiratora.

''Ponuda je stigla na adresu Vlade Federacije BiH, a zatim FUCZ-u, ali prije same odluke da se krene s nabavkom. Indikativno je i da je ponuda 'Srebrene maline' stigla 2. travnja, a već dan kasnije napravljen je ugovor između ove firme i FUCZ-a o kupovini 100 respiratora iz Kine'', piše Avaz.

Novine navode kako je raniji ugovor, objavljen u pojedinim medijima, SIPA našla u jednoj banci, ali se radi o dokumentu koji nije validan i koji je krivotvoren.

Tužiteljstvo BiH usporedo pokušava razjasniti tko je i kakvu ulogu u nabavci respiratora imao u Vladi Federacije. Ispitano je već nekoliko osoba, medu kojima su najbliži suradnici premijera FBiH Fadila Novalića Hasan Ganibegović i Edita Kalajdžić.

Njima su, prema naredbi Suda, oduzeti i mobiteli, a posebno je zanimljivo tko je kome slao poruke na Viber, a zatim ih izbrisao.

Prema neslužbenim informacijama Avaza iz istrage, došlo se do saznanja da je tajnica Vlade Kalajdžić određene poruke u vezi s nabavkom respiratora slala premijeru Novaliću. Ali, kako je istraga otvorena, ona je ove poruke zatim izbrisala. Sada se utvrđuje što je u njima pisalo.

No nije samo Kalajdžić slala poruke Novaliću. To su radili i Ganibegović, ali i Solak.

''Solak se, tvrde naši izvori, u porukama Novaliću, navodno, pobunio zbog posla sa 'Srebrenom malinom', jer je, navodno, već imao firmu preko koje će sve nabaviti. Mnogi sada u Vladi FBiH strahuju da bi Solak mogao propjevati, po-gotovo to je evidentno da se Vlada pere od postupaka čelnika FUCZ-a'', navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close