Tko je potpisao?

Malina je neobrana: Niko na kraju nije kriv?

Nakon Vlade, i Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma od Federalnog stožera Civilne zaštite traži odgovore kako je i što nabavljano, tko je i što potpisivao i gdje je potrošeno 23 milijuna maraka.
Vijesti / Flash | 18. 05. 2020. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok nadležni provode istragu o nabavci 100 respiratora, u javnost svakodnevno izlaze novi detalji, a svi akteri odbacuju navode da su počinili krivično djelo, objavila je Federalna televizija navodeći kako je vještačenjem Tužiteljstva BiH utvrđeno je da 80 dostavljenih respiratora nije upotrebljivo u intenzivnoj njezi, dok dobavljač tvrdi da je nabavio ono što je od njega traženo.

Za sada je, navodi FTV, misterija tko je tražio baš ove respiratore i je li novac građana Federacije potrošen uzalud?

Nakon Vlade, i Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma od Federalnog stožera Civilne zaštite traži odgovore kako je i što nabavljano, tko je i što potpisivao i gdje je potrošeno 23 milijuna maraka. Rok im je ovaj ponedjeljak, do kraja radnog vremena, navodi televizija.

''Postoji struka koja je odabrala taj respirator, ja ne znam tko je i ne želim ulaziti u to. U ugovoru koji sam ja potpisao stoji da je netko odobrio nabavku respiratora koje sam ja dovezao u BiH. Ja sam dovezao ono što je netko rekao da dovezem'', kaže Fikret Hodžić, vlasnik kompanije Srebrena malina.


Plan potreba medicinske opreme i sredstava za zdravstvene ustanove u Federaciji je sačinio Zavod za javno zdravstvo Federacije, na čelu sa direktorom Davorom Peharom, a koji je usvojen 25. ožujka na sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Iskazana je potreba za nabavkom 300 respiratora. Navedena je količina, ali ne i specifikacije tih respiratora.

Pehar odbacuje bilo kakvu involviranost Zavoda u spornoj nabavci.

''Odgovorno tvrdim da Zavod za javno zdravstvo i ja osobno ni u jednom segmentu nismo sudjelovali u ugovaranju nabavke ovih respiratora'', rekao je.

Obrana Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, tvrdi suprotno. Upravo je, kako navode, plan potreba medicinske opreme najdirektnije uključio Zavod u nabavku respiratora.

''Zanimljiv je i podatak da je Solak potpisao Odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama, i to na vlastiti prijedlog, na osnovu koje je isti dan potpisao Ugovor sa Srebrenom malinom. U njemu stoji da, ukoliko do 15. travnja ne isporuči respiratore, Hodžić je dužan vratiti avansnu uplatu, a kupac raskinuti ugovor. Tek mjesec dana nakon isteka ovog roka, Vlada je zadužila Federalno pravobraniteljstvo da razmotri mogućnost raskida ugovora'', navodi FTV.

 


Odgovore za spornu nabavku traži i Povjerenstvo za sigurnost Parlamenta FBiH. Zanima ih tko je pisao specifikacije, tko je umjesto Jelke Milićević, ministrice finacija FBiH, potpisao odluku o nabavci sredstava, zašto je FUCZ bila služba za javne nabavke, zbog čega su korišteni posrednici te postoji li pismeni akt Vlade kojim se daje ovlaštenje FUCZ-u za nabavku respiratora i tko ga je potpisao.

Kopirati
Drag cursor here to close