Rezime

Što je urađeno u 2021. i kada će biti okončana blokada države?

Posljedice neodgovornosti domaćih dužnosnika snosili su građani BiH iz čijih su džepova uredno isplaćivane enormno visoke plaće i ostale naknade onima koji nisu radili ništa u javnom interesu.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2021. u 08:32 BHRT
Blokade insitucija obilježile ovu godinu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kraju smo godine koju su obilježile blokade državnih institucija. Reforme u zastoju, zakoni na čekanju. Kakvi su rezultati rada i koliko je ono što je urađeno bilo u interesu građana?

Kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko na kraju mandata donio odluku da iskoristi bonske ovlasti i nametne dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje poricanje genocida, počela su intenzivna nadigravanja političkih igrača.

Rezultat - za pola godine nije usvojen nijedan zakon u parlamentarnoj proceduri. No, posljedice neodgovornosti domaćih dužnosnika snosili su građani BiH iz čijih su džepova uredno isplaćivane enormno visoke plaće i ostale naknade onima koji nisu radili ništa u javnom interesu.

Zakoni o VSTS-u, sudovima i javnim nabavkama su prioriteti na europskom putu BiH, ali nisu za državne parlamentarce iz Republike Srpske. Naprotiv.

Entitetski Parlament u Banjaluci je učinio i korak nazad u pravcu vraćanja nadležnosti, što profesor filozofije Miodrag Živanović ocjenjuje velikom farsom.

Rješenja, tvrdi, nema, jer dva i pol desetljeća imamo populistički uređenu državu, u kojoj se sve rješava vaninstitucionalno i nitko nikome ne mora da odgovara.

Dok su političke tenzije na samom vrhuncu, konsenzus i kompromis oko gorućih pitanja nisu ni na vidiku. Za to vrijeme građаni naše zemlje gotovo svakodnevno se bore s konstantnim poskupljenjima, neizvjenošću plaća i mirovina, nezaposlenošću. Jedino što je izvjesno su plaće i naknade nositelja vlasti.

Nije poznato kada će blokada države, koja je krenula iz Banjaluke nakon nametanja izmjena Kaznenog zakona, biti okončana. Poznato je da će srpski predstavnici u Parlamentu, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH, ipak, nastaviti da primaju plaće i naknade. Za prethodnih pet mjeseci nerada oni su ukupno dobili oko pola milijuna maraka iz državne kase.

Kopirati
Drag cursor here to close