Mostar

Čavara: Oni koji govore o blokadama najviše blokiraju

''SDA i druge probošnjačke, a možete ih zvati kako hoćete – ustvari unitarističke snage ne žele da se dogovore oko provedbe odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju i zastupanju.''
Vijesti / Politika | 20. 12. 2021. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oni koji govore o blokadama najviše blokiraju i nespremni su za razgovor. Mi iz HDZ-a smo za otvoren dijalog i kao Hrvati i HDZ smo nastojali biti kohezioni faktor i to jesmo i bit ćemo ubuduće, ali isto tako treba nam potpora da bismo to napravili'', kazao je Marinko Čavara potpredsjednik HDZ-a BiH u ponedjeljak u Mostaru.

On se zahvalio svim međunarodnim predstavnicima, posebno predstavnicima američke administracije i EU koji, kako kaže - ''nastoje da pomognu politički dijalog u BiH.''

Sudjelovanje na pregovorima

''Nadam se da će u budućnosti biti još više angažirani u smislu otklanjanja blokada, u smislu unitaristčkih i separatističkih snaga u BiH jer i jedni i drugi se međusobno hrane, a ustvari dobijamo krizu koju imamo'', kazao je Čavara prije sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

On je istaknuo da - što se tiče izbornog procesa, HDZ BiH i hrvatski narod je ''najzainteresiraniji za izbornu reformu'', te će sudjelovat na svim sastancima.

''Iako su mnogi sastanci izgledali tako kao da su imali sudionike koji su se trudili da se ništa ne dogodi, da se samo pregovara i kupi vrijeme. Čini se i da posljednja događanja oko nedolaska Palmera i Eichhorst je prouzrokovano najavama povlačenja stranaka iz pregovaračkog procesa i to stranaka koje formalno nisu sudjelovale u tom procesu'', rekao je Čavara.

''Najbolje je ono što je Čović govorio''

Naglasio je kako je ''važno da međunarodni predstavnici vide da je izborni zakon temelj''.

''Imamo već najave da će se 'model Željka Komšića' spustiti na niže razine. Ako ne bude izmjena Izbornog zakona odna nema uvjeta da se izbori održe. Moramo to riješiti. Mislim da je najbolje ono što je Čović govorio. Krajem ove godine završiti izbornu reformu i mirno da uđemo u izbornu godinu, a onda da rješavamo ostale probleme'', rekao je Čavara, te dodao:

''SDA i druge probošnjačke, a možete ih zvati kako hoćete – ustvari unitarističke snage ne žele da se dogovore oko provedbe odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju i zastupanju.''

Čavara se kratko osvrnuo i na otkazivanje posjete predsjednika RH Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini.

''Cijenimo ukoliko netko ima informacije da može biti ugrožena sigurnost, a mi ih nemamo – znači da nedostatak informacija nam ne daje pravo da tvrdimo da nije tako. Nadamo se kad se steknu uvjeti, predsjednik Milanović će posjetiti BiH'', izjavio je Čavara.

Zaključci sa sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH

1. Pozivamo sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost u situaciji kada svojim potezima dovode budućnost države Bosne i Hercegovine u pitanje. Žurni nastavak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona je nužna pretpostavka stabilizacije i nastavka euroatlanstkog puta BiH.

2. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima SAD/EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu te ih potičemo da svojim proaktivnijim pristupom onemoguće daljnje blokade od strane bošnjačkih stranaka u Federaciji. Smatramo kako iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksom IV. istoga, omogućavaju daljnju političku destabilizaciju.

3. Osuđujemo unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga. Sukob ova dva koncepta koji danas doživljava kulminaciju jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo.

4. Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je temelj Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva.

 

                                                                                                    HDZ BiH

Kopirati
Drag cursor here to close