Veo tajni

Što donosi Sabor HNS-a: Zaključci za zauzimanje stavova?

Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog pomaka, rekao je kako činjenica da se radi o izvanrednom saboru govori o složenosti trenutka.
Vijesti / Politika | 18. 02. 2022. u 10:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zaključci koji će biti ponuđeni na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora svakako bi trebali biti svojevrsni izbalansirani stav u kojemu će biti jasno izražena potreba poštivanja natkrovljujućeg načela Ustava BiH, ali i usvajanja takvog rješenja kojim će se to ustavno načelo uobličiti u stvarnosti, odnosno kroz mogućnost biranja legitimnih političkih predstavnika'', objavio je Večernji list.

Jedini spremni

Novine navode kako će se time ''još jednom potvrditi kako su hrvatski politički predstavnici jedini u BiH spremni dati sve od sebe kako bi se riješila ova najveća politička kriza nakon Daytona, kriza koja prijeti samim temeljima BiH te kako su jedini zainteresirani za izgradnju moderne i prosperitetne države koja će poštivati kolektivna i individualna prava''.

''HNS će potvrditi i kako su Hrvati jasni u potrebi poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Zasjedanje HNS-a potvrdit će spremnost za daljnji dijalog na putu pronalaženja kompromisa sukladno, kako navodi Večernjak, diplomatskoj ofenzivi Sjedinjenih američkih Država.

Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog pomaka, rekao je za Radio Herceg-Bosne, kako činjenica da se radi o izvanrednom saboru govori o složenosti trenutka.

''Kroz zaključke će se zauzeti određeni stavovi što i kako dalje, na koji način se ponašati u cijeloj ovoj složenosti situacije'', rekao je Vukadin.

Kroz zaključke će se, kaže Vukadin, ''znati prepoznati važnost i težinu političkog trenutka u kojem živimo i donijeti smjernice i naputke i smjernice kako se ponašati u vremenu pred nama''.

Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH rekao je pak kako su njegova očekivanja da će Sabor ''dati najbolji odgovor na propast pregovora''.

Kako naći mjeru

''Moja očekivanja su velika. Pitanje je kako tu naći mjeru, da se ispadne mudar, da se zaštiti svoj narod a da se ne postane neprijatelj broj jedan međunarodne zajednice jer smo mi uvijek na granici upravo toga da postanemo najveći krivci za stanje u BiH'', rekao je. Naglasio je kako treba krenuti u smjeru da se institucionalno i teritorijalno zaštiti hrvatski narod u BiH.

Nedavno je Bariša Čolak, izaslanik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH, kazao kako je uvjeren da će Hrvatski narodni sabor donijeti razumne zaključke koji neće ići na štetu hrvatskog, ali nijednog drugog naroda kao ni na štetu Bosne i Hercegovine.

Josip Merdžo, glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora ranije je rekao kako na tom zasjedanju ''ne očekuje nikakve spektakularne zaključke, ali najavljuje preciziranje određenih opcija djelovanja u budućnosti''.

Istodobno, Večernji list navodi kako će HNS ''dati će do znanja kako integritet izbornog procesa traži provedbu onoga što je zaključio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i Europski sud za ljudska prava''.

''U kontekstu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Hrvati će ponovno na HNS-u potvrditi kako jedini jasno pozivaju na poštivanje odluke najvažnije pravne institucije u državi, a koja je u svojoj odluci jasno istaknula vezu između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama te koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Kada je riječ o samom održavanju izbora, bojkoti i blokade dio su rječnika koji nikada nije upućen od hrvatskih političkih predstavnika'', navodi Večernjak u tekstu o saboru HNS-a.

Narod odlučje bez javnosti

HDZ BiH je priopćio kako je na zasjedanju istaknuta važnost sudjelovanja svih dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina.

''Odluke i zaključci koje će Hrvatski narodni sabor usvojiti na zasjedanju, biti će obvezujuće za sve hrvatske dužnosnike, bez iznimke'', priopćila je stranka.

Inače, prvo izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, pod sloganom “Narod odlučuje” održat će se u subotu, 19. veljače 2022. godine u Mostaru, u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače s početkom u 11.00 sati i bit će zatvoreno za javnost.

''Točno je da je zasjedanje zatvoreno za javnost, a izjave za medije predviđene su prije i nakon Sabora. Ovo pitanje je potpuno nebitna tema u odnosu na suštinu zbog koje je sazvano izvanredno zasjedanje HNS-a'', rekao je za Dnevni list Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 na pitanje jesu li točne informacije o posebnim uputama za sudionike.

Kopirati
Drag cursor here to close