Jačane nacionalne pozicije

HDZ 1990 usvojio niz zaključaka pred izvanrednu sjednicu HNS-a

Na novinarsko pitanje o nastupu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Narodnoj skupštini RS-a Cvitanović je bio kategoričan kazavši da i Čovićeva izjava može predstavljati samo njegov osobni stav.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2022. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednicama Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a 1990 održanim danas u Zenici na dnevnom redu bile su brojne teme o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i pregovorima o izmjenama Izbornog zakona.

Usvojen je niz zaključaka pred izvanrednu sjednicu HNS-a 19. veljače. Prema riječima predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića, usvojeni zaključci ići će u pravcu jačanja nacionalne pozicije, prepoznavanja problema hrvatskog naroda u BiH te podrške procesu koji se odnosi na izmjenu Ustava i Izbornog zakona.

“Ako proces ne bude doveden u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, mogu se očekivati jači odgovori i neki radikalniji poteze koje ćemo predlagati i donositi narednih 10 dana”, kazao je Cvitanović za Federalnu TV.

Na novinarsko pitanje o nastupu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Narodnoj skupštini RS-a i nastavku pregovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, Cvitanović je bio kategoričan kazavši da i Čovićeva izjava može predstavljati samo njegov osobni stav. Za nastavak pregovora je optimističan - očekuje pozitivan ishod.

"Ja nikada ne bih rekao rečenicu 'Čuvajte Republiku Srpsku' s emocijom ovakvom ili onakvom. To je njegov stav, to je on komentirao u svoje ime i u ime svoje stranke. Ja sam svjestan patnje hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, toliko ubijenih I protjeranih. To je njegova stvar i njegova i njegova odluka. Što se tiče pregovora, sudjelovao sam u pregovorima, nastavit ćemo pregovore, nadam se naredni tjedan jer su predstavnici bošnjačkih političkih stranaka tražili nekoliko dana da analiziraju ono što smo im mi predložili u Neumu i prije dva dana. Na tom tragu, bez ucjena, ali s jasnom nacionalnom pozicijom konstitutivnog, ustavnog u svakom članku Ustava BiH očekujemo pozitivan odgovor i očekujemo završetak tih razgovora. Naša ruka za pregovore je uvijek pružena i smatramo da bi bilo nasilje nad demokracijom i nad zakonom i Ustavom raspisati nezakonito i neustavno izbore jer mislimo da se nisu stekli uvjeti ako se ne dogovorimo. Apsolutno se i kao stranka zalažemo da se izbori održe, ali po Ustavu i zakonu nudimo čekamo konačno rješenje", kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

U susret izvanrednoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora zakazanoj za narednu subotu, iz HDZ-a 1990 očekuju usvajanje deklaracije kao odgovor na aktualnu političku situaciju u BiH u kojoj će biti i zaključci te stranke.

"Ne bih prejudicirao, mi ćemo dati obol tome današnjim usvajanjem zaključaka gdje ćemo proširiti te zaključke na minimalne i maksimalne kvote u općinama i gradovima gdje su Hrvati iscurili zbog stotinu razloga, kao danas u Zenici, gdje posebno poruku šaljemo da budemo minimalno zastupljeni kroz gradska i općinska vijeća gdje ćemo tražiti okrupnjavanje kantona, općina s hrvatskom većinom, da to bude naša poruka našeg hrvatskog jedinstva i zajedništva. Kao stranka ćemo se boriti za svoj program, kritizirajući ono što HDZ BiH loše radi, a puno je toga kroz općine i županije. Na ovim nacionalnim temama uvijek ćemo tragati za zajedničkim stavom i kompromisom", zaključio je Cvitanović.

Kopirati
Drag cursor here to close