Planovi

Što će sve Dodik vratiti

Dodik kaže da nitko od pripadnika Oružanih snaga BiH poslije ponovnog formiranja Vojske Republike Srpske neće biti ostavljen na ulici.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2021. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je mogućnost ukidanja Vijeća naroda u Republici Srpskoj i povratak stare pozicije Narodne skupštine da može da odlučuje bez ikakvih zastoja.

Dodik je podsjetio da je Vijeće naroda u Republici Srpskoj nametnuto odlukama visokog predstavnika, dok je u Federaciji BiH to daytonska obveza, piše Srna.

"Vjerojatno ćemo ići ka tome da se ukine Vijeće naroda u Srpskoj", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodao je kako su drugi narodi uključeni u Narodnu skupštinu, da i u ovom sastav postoje i Bošnjaci i Hrvati iz različitih političkih stranaka i da je to sasvim dovoljno.

Napomenuo je i da će tražiti da se reafirmira status Vojske Republike Srpske.

"Pokrenuli smo pitanje ustavne reforme u Republici Srpskoj i ova Narodna skupština će utvrditi ustavne principe. Mi to radimo veoma sustavno i posvećeno. Imamo dovoljno energije i volje da to učinimo", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nitko od pripadnika Oružanih snaga BiH poslije ponovnog formiranja Vojske Republike Srpske neće biti ostavljen na ulici.

"Svima im je osigurana egzistencija ako dođe do rješenja koje mi zagovaramo. Spremni smo da pričamo o tome da se smanje kapaciteti vojske u BiH i da se smanje troškovi te vrste", rekao je Dodik i dodao da će prilikom reforme neizravnih poreza biti riješeno i to pitanje.

Dodik je naveo da u proračunu BiH jednu trećinu participira Republika Srpska, pa i više, i iz te participacije se plaćaju Srbi koji tamo rade, a novim sistemom obuhvaća neizravnih poreza ta sredstva bi se vratila u budžet Republike Srpske.

"Mi ćemo sa tim ići do kraja jer ne može reforma biti iznad Ustava BiH. BiH nema pravo na formiranje obrambenih struktura, nema pravo na fiskalni sustav, na Sud, na obavještajnu službu. Sve to pripada entitetima i mi ćemo sve to vratiti", zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close