Proces se nastavlja

Stižu posljedice Perićevog čitanja ‘izdvojenog mišljenja’ u aferi Respiratori

Sudac Perić je optužen po više točaka, a prva se odnosi na to što je , 5. travnja ove godine kao predsjedavajući Sudskog vijeća u predmetu ''Respiratori'' javno pročitao izdvojeno pravno mišljene
Vijesti / Politika | 07. 11. 2023. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Prvostupanjskom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća sutra bi trebalo biti nastavljeno pripremno ročište u predmetu protiv Branka Perića, suca Suda BiH. Početak ovog ročišta održan je u rujnu, ali je tada Uredu disciplinskog tužitelja (UDT) naloženo da u roku od osam dana dostavi uređenu disciplinsku tužbu, što je u tom roku i učinjeno.

Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, u ovom predmetu predsjedava Aleksandra Obradović, sutkinja Osnovnog suda Brčko distrikta, a članovi su Edin Bičo, sudac Županijskog suda u Goraždu i tužiteljica Željka Fabić iz Okružnog tužiteljstva u Banja Luci, piše Raport.

Izdvojeno mišljenje

Asmir Baćevac, disciplinski tužitelj podnio je protiv suca Perića disciplinsku tužbu po više osnova.

Sudac Perić je optužen po više točaka, a prva se odnosi na to što je , 5. travnja ove godine kao predsjedavajući Sudskog vijeća u predmetu ''Respiratori'' javno pročitao izdvojeno pravno mišljene o presudi što je, prema navodima iz disciplinske optužnice, suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH.

Perić je i putem sustava za upravljanje predmetima (CMS) tražio da se strankama dostavi izdvojeno pravno mišljenje, čime je prekršio zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), odnosno donio odluku kojom se očigledno krši zakon, ili uporno i neopravdano krše pravila postupka.

Drugom točkom tužbe, Perić se tereti za neopravdano kašnjenje u izradi odluka zbog neefikasnog i neblagovremenog poduzimanja službenih radnji u drugom predmetu, čime je propustio okončati postupak vraćanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom prije proteka zakonskog roka za opoziv uvjetne osude.

Zbog Perićevih primjedbi da prekršaj iz te tačke nije činjenično opisan, od UDT-a je u septembru zatraženo da doradi tužbu.

Trećom točkom tužbe Perić se tereti da je objavom priopćenja u kojem tvrdi da ga ''tužiteljsko-medijska mafija želi i kazneno sankcionirati zbog iznošenja mišljenja'', počinio ozbiljno kršenje službene dužnosti, ili doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva.

Javno čitanje - presedan

Inače, pred Apelacijskim vijećem Suda BiH nedavno je održano ročište na kojem su žalbe iznijeli i Tužiteljstvo BiH i prvostupanjsko osuđeni u aferi ''Respiratori''.

Na tom ročištu dogodilo se upravo ono na što su i upozoravali neki pravni eksperti, piše Raport, a nakon što je Perić javno pročitao izdvojeno mišljenje, da bi ono moglo utjecati na daljnji postupak u žalbenom procesu u ovom predmetu.

Naime, obrane osuđenih, naročito bivšeg premijera Fadila Novalića upravo su isticale Perićevo mišljenje i stav kao pozitivan primjer, a prvostupanjsko Sudsko vijeće u tom predmetu nisu nazivali s tim imenom kako se i službeno zove, nego ''većinsko vijeće'', upravo zato što su presudu donijela dvojica od trojice sudaca.

Iako izdvojeno mišljenje nije rijetko u sudskoj praksi Državnog suda BiH, Perić je ipak napravio presedan javno ga pročitavši.

Premda Perić negira da je počinio ikakav prekršaj , zanimljivo je da je on sam pisao publikacije u kojima predlaže što je neophodno učiniti u smislu zakonskih izmjena, da bi se izdvojeno mišljenje moglo javno objaviti, a o čemu je Raport već pisao.

Mračna strana pravosuđa

Perić je u rujnu pred Disciplinskom komisijom kazao i da su o načinu objavljivanja presude u predmetu "Fadil Novalić i drugi" jednoglasno s njim odlučili i suci Braco Stupar i Goran Radević, koje će kako je najavio pozvati za svjedoke.

Tada je Perić i predložio da disciplinski tužitelj povuče tužbu protiv njega, a ako se nastavi s postupkom ocijenio je da će se to spominjati "kao mračna strana pravosuđa".

Disciplinski tužitelj je kazao da neće povući tužbu, a za Perićeve navode kazao je da ih neće komentirati.

Kopirati
Drag cursor here to close