Zasjedanje

VSTV nastavio sa imenovanjem dodatnih sudija dok čeka analizu o njihovoj potrebi

Berina Alihodžić je podsjetila da su se dogovorili da će napraviti analizu o potrebi dodatnih sudija i da bez toga ne mogu prekinuti imenovanja.
Vijesti / Flash | 24. 06. 2021. u 17:58 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom drugog dana zasjedanja Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) imanovalo je novog glavnog tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, kao i redovne ali i dodatne sudije u Republici Srpskoj i Federaciji, o čemu su članovi posebno raspravljali.

Tijekom imenovanja dodatnog sudije u Županijskom sudu u Sarajevu članovi VSTV-a su raspravljali s obzirom da od ranije postoji problem imenovanja dodatnih sudija, a u ovom slučaju se diskutirali i o činjenici da je predložen kandidat koji je trenutno na funkciji redovnog sudije.

Analiza o potrebi dodatnih sudija

Sanela Gorušanović-Butigan je kazala da su predložena dva kandidata koji trenutno rade krivične predmete, a u Županijskom sudu u Sarajevu postoji potreba za redovne sudije.

''To je sud sa jako velikim brojem starih predmeta. Vrijeme je da zauzmemo zaključak, mi od natječaja do natječaja imamo probleme. Nismo donijeli zaključak za ukidanje dodatnih sudija'', rekla je ona.

Berina Alihodžić je podsjetila da su se dogovorili da će napraviti analizu o potrebi dodatnih sudija i da bez toga ne mogu prekinuti imenovanja.

Na sjednici održanoj 19. svibnja ove godine, nakon Izvještaja Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini o institutu dodatnih sudija, VSTV je donijelo zaključak da se napravi sveobuhvatna analiza o potrebi dodatnih sudija, kako bi se znao broj starih neriješenih predmeta i kako bi se napravila sistematizacija dodatnih sudija na osnovu starih predmeta.

Izvještaj Misije OSCE-a u Bosni i Hecegovini o institutu dodatnih sudija pokazuje da dodatne sudije umjesto starim, kako bi trebalo, bave se novim predmetima, nerijetko im se produžava mandat uprkos lošim ocjenama rada, dok VSTV, prema Izvještaju, suprotno zakonu, ne vrši procjene i ne poštuje odluke predsjednika sudova, što je potencijalna prijetnja nezavisnosti sudstva.

''Doživotna'' funkcija

Članica Vijeća Željka Radović je problematizirala i činjenicu da se za dodatne sudije prijavljuju kandidati čiji je mandat dvije godine, a već su na poziciji redovnih sudija, koja funkcija je, kako je rekla ''doživotna''.

Za četiti dodatna sudija danas je produžen mandat.

Pred članovima VSTV tri kandidata za glavnog tužtelja Okružnog javnog tužiteljstva u Banjoj Luci su iznijeli svoje programe rada, a nakon glasovanja za ovu poziciju izabran je Zoran Bulatović, koji je bio na funkciju vršitelja dužnosti.

U svom programu rada Bulatović je istakao plan rješavanja neriješenih predmeta i rokove i dodao da postoji ''kronični”''nedostatak tužitelja. On je u svojim ciljevima naveo da će unaprijedit učinkovitost i djelotvornost rada, smanjiti dužinu trajanja predmeta, smanjiti broj uvaženih žalbi, kao i povećati broj predmeta za organizirani kriminal i korupciju.

Upitan o prekršajnim prijavama protiv građana i činjenici da su građani prijavili policiju u predmetu ''Dragičević'', tužitelj je kazao da su sve istrage otvorene i na njima se radi te da imaju dva tužitelja koji su određeni u taj rad.

Osim imenovanja glavnog tužitelja, na sjednici su imenovani Milka Vaselić, na mjesto zamjenice glavnog tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Istočnom Sarajevu, Sead Žerić, na mjesto zamjenika glavnog tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Banjoj Luci, te sudije Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, Okružnog suda u Doboju i Osnovnog suda u Višegradu.

Na razini Federacije Bosne i Hercegovine imenovane su sudije u Vrhovnom sudu FBiH, Kantonalnom sudu Sarajevo i Tuzli, Općinskom sudu u Visokom, Goraždu, Čapljini, Zenici, Zavidovićima i Gračanici.

Kopirati
Drag cursor here to close