Neće mirno promatrati

Stigla prva reakcija Amerike na Dodikove prijetnje odcjepljenjem Srpske

''Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob", stoji u izjavi američkog veleposlanstva koju su prenijeli lokalni mediji.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2023. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerika neće mirno promatrati mogući pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, poručili su danas iz američkog veleposlanstva u Sarajevu čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je ranije tijekom dana rekao da bi Republika Srpska mogla uskoro proglasiti neovisnost.

Reagirajući na Dodikovu izjavu kako će RS proglasiti neovisnost čim visoki predstavnik za BiH nametne zakon o statusu državne imovine, što bi se moglo dogoditi već u siječnju, iz američkog su veleposlanstva podsjetili kako su entiteti mogući tek kao dijelovi države Bosne i Hercegovine, a izvan nje ne mogu postojati ni opstati, prenosi Hina.

Pravo na secesiju, kako su istaknuli, ustav BiH ne predviđa ni za entitete ni za bilo koju drugu administrativnu teritorijalnu jedinicu.

"Sjedinjene Američke Države opetovano su jasno dale do znanja da će reagirati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jest. Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob", stoji u izjavi američkog veleposlanstva koju su prenijeli lokalni mediji.

Što je rekao Dodik?

Dodik je, podsjetimo, u intervjuu za entitetsku Televiziju RS-a (RTRS) zaprijetio kako će odcjepljenje, odnosno proglašenje samostalnog RS-a, uslijediti istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u siječnju, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS-a i proglasiti odcjepljenje. Pojasnio je kako to znači "nezavisnost (od BiH) u svemu", pri čemu RS neće sprječavati prolazak kroz svoj teritorij, odnosno uspostaviti "tvrdu" granicu prema Federaciji BiH, ali će i to učiniti bude li nužno.

"Ne očekujemo da će se netko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječi dodir", kazao je.

"Amerikanci će biti bijesni"

Procijenio je kako će u takvom scenariju "Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju", no vjeruje kako prijatelji RS-a to neće dopustiti. Na koje prijatelje točno misli, nije pojasnio, no poznato je kako Dodik trenutačno, osim u Beogradu, prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti jer gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Upravo Mađarska od siječnja naredne godine od Austrije preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR) čija je zadaća spriječiti moguće oružane sukobe, ali i jamčiti slobodu kretanja kroz BiH jer je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini, a opetovano je isticao kako je to obveza i odgovornost vlasti u BiH. Schmidt trenutačno planira samo nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH u slučaju da tijekom siječnja parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close