Program rada

Staro Vijeće ministara odredilo prioritete za novo

Program sadrži tabelarni prikaz Akcijskog plana, s pregledom zakona i drugih propisa i razvojno-investicijskih projekata/programa s financijskim pregledom po srednjoročnim ciljevima.
Vijesti / Politika | 12. 11. 2019. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Srednjoročni program rada od 2020. do 2022. godine, kao plansku osnovu za kvalitetno upravljanje razvojem, uz prihvaćene izmjene na sjednici, priopćeno je u utorak iz Vijeća ministara BiH.

Riječ je o pregledu srednjoročnih ciljeva s pokazateljima praćenja, čijom će realizacijom 55 institucija, koje za svoj rad odgovaraju Vijeću ministara BiH, doprinijeti ostvarenju općih i strateških ciljeva koji su identificirani u dokumentu ''Strateški okvir za BiH''.

Strateški ciljevi razvoja su makroekonomska stabilnost, razvoj konkurentnog ekonomskog okruženja i ljudskih resursa, povećanje industrijske konkurentnosti, unapređenje kulture i kreativnih sektora, ravnomjeran regionalni razvoj, poboljšanje upravljanja okolišem, brži razvoj poljoprivrede, energetskih potencijala, s naglaskom na obnovljive izvore i energetsku učinkovitost i ruralni razvoj, povećanje mogućnosti zapošljavanja, promocija inkluzivnosti u obrazovanju, smanjenje siromaštva, unapređenje zdravstvene zaštite i ubrzanje procesa tranzicije.

Program sadrži tabelarni prikaz Akcijskog plana, s pregledom zakona i drugih propisa i razvojno-investicijskih projekata/programa s financijskim pregledom po srednjoročnim ciljevima.

Opći principi razvoja povezani su sa Strategijom Europa 2020 i Strategijom Jugoistočna Europa 2020, uključujući principe razvoja: integriran, pametan, održiv, inkluzivni rast i princip upravljanja u funkciji rasta. 

Srednjoročni program rada Vijeća ministara BiH bit će objavljen na internetskim stranicama Vijeća ministara BiH i Direkcije za ekonomsko planiranje, priopćeno je iz Vijeća ministara. 

Kopirati
Drag cursor here to close