Pismo UN-u

Srpsku brine američki novac u medijima

Prema navodima izvještaja, američka vlada izdvaja značajne resurse za financiranje medija u BiH još od kraja rata 1995. godine.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2018. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske navela je u novom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da SAD, prema izvještajima američke vlade, već dugo nastoje utjecati na izbore u BiH putem financiranja medija u BiH, te da su ti napori intenzivirani.

U ovom dokumentu se ističe da strano uplitanje u izbore u BiH prijeti da podrije demokraciju u BiH, te da na ovogodišnjim izborima, građani BiH moraju izabrati svoje lidere bez uplitanja ijedne strane države.

"Uplitanje je i izravno i neizravno, a dolazi i iz stranih veleposlanstava. Srpska ima razloga da bude zabrinuta, ali se u ovom izvještaju neće baviti razlozima te zabrinutosti. Međutim, Srpska smatra kako je važno da skrene pažnju na jednu dugogodišnju praksu čiji je cilj uticanje na izbore u BiH", navedeno je u trećem dijelu 19. izvještaja Vlade Srpske Vijeću sigurnosti UN pod naslovom "Izbori u BiH moraju biti održani bez stranog uplitanja".

Preko 100.000.000 dolara

Prema navodima izvještaja, američka vlada izdvaja značajne resurse za financiranje medija u BiH još od kraja rata 1995. godine.

Iako se kao svrha ovog financiranja često navodi pomoć neovisnim medijima, kvalitetnom novinarstvu i građanskom društvu uopće, Srpska upozorava da je njegov utjecaj na lokalnu politiku kontroverzan.

"Od završetka rata do danas, američka vlada dala je preko 100.000.000 dolara medijima u BiH, što je vjerojatno najveća američka pomoć medijima po glavi stanovnika. Ova sredstva uglavnom se usmjeravaju preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i State Departmenta putem američkog Veleposlanstva u Sarajevu", napominje se u tekstu, prenijela je Srna.

U izvještaju se naglašava da OHR također igra ulogu u praćenju financiranja i administraciji medijskih organizacija i institucija u BiH, kao i da izvještaji o američkom financiranju medija u BiH pokazuju umiješanost OHR-a i namjeru da se utječe na izbore.

U izvještaju Srpske Vijeću sigurnosti podsjeća se da od 2010. do 2017. godine SAD nisu pokrenule veći program financiranja medija, ali su od 2017. do 2018. godine pokrenuta su najmanje tri velika programa financiranja čiji su korisnici uglavnom mediji u BiH, a ukupna sredstva prelaze 12 milijuna dolara.

Tijesne veze

U obrazloženju proračuna za fiskalnu 2018. godinu, Kongres SAD je izdvojio 18 milijuna dolara za Fond ekonomske podrške i razvoja za BiH.

Sredstva izdvojena za 2018. godinu namijenjena su za "smanjenje osjetljivosti na ruski pritisak, naročito u sektorima energetike i medija", kao i "podršku nezavisnih medija, izbora i demokratskih političkih procesa".

U izvještaju Vlade Srpske upozorava se da SAD treba da objelodane podatke o svim doznačenim sredstvima i njihovoj namjeni, te da prestanu da ih koriste s ciljem uticanja na izbore.

"Mnogi korisnici sredstava podržavaju ili imaju tijesne veze s političkim strankama i liderima u BiH. Svima koji su upoznati o situaciji u BiH biće sasvim jasno da je značajno financiranje medija i nevladinih organizacija u BiH problematično zbog političkog utjecaja koji se ovim sredstvima ostvaruje", dodaje se u tekstu.

U svjetlu sadašnje političke klime u BiH, stav Vlade Srpske je da sva strana sredstva treba dodjeljivati na savršeno transparentan način.

Netransparentnost procesa

"Odgovornost je naročito važna s obzirom na ogromna sredstva koja SAD daju, ulogu OHR-a i američkog veleposlanstva u usmjeravanju sredstava, izraženu namjeru da se sredstvima utječe na izbore i nedvosmislenu povijest protupravne strane intervencije u BiH", obrazloženo je u dokumentu.

U trećem dijelu izvještaja Vijeću sigurnosti naglašeno je da je to u interesu građana BiH koji zaslužuju da budu u potpunosti informirani o financiranju medija, te da bi to trebalo biti u interesu i građana čijim se porezom plaćaju akcije čiji je cilj uplitanje u izbore jedne europske zemlje.

"Sadašnja netransparentnost ovih procesa, u konačnom, podriva jedan od osnovnih ciljeva ovih sredstava, a to je vraćanje povjerenja u medije i institucije. SAD trebaju prekinuti s praksom financiranja medija u BiH s ciljem uticanja na izbore u BiH", zaključeno je u trećem dijelu izvještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close