Dodikovanje

Srpska je stvorena da bi bila pripojena Srbiji

Dodik je istaknuo da je 9. siječnja dan slavlja jer se obilježava 28 godina od stvaranja Republike Srpske koja je formirana u miru i da bi njen narod živio u miru.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2020. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima svoju dušu, društveni život, ekonomiju, institucije, teritoriju i narod koji je voli, navodeći da su to obilježja države i da je Srbi tako doživljavaju.

"Republika Srpska je stvorena da bi bila nezavisna država pripojena u zajednicu sa Srbijom. Taj cilj nije ostvaren u ovom momentu, ali nema Srbina u Srpskoj koji misli drugačije. Zavjet i želja je da se to desi. To moramo uraditi na miran, politički način", rekao je Dodik novinarima nakon liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Dodik je istaknuo da je 9. siječnja dan slavlja jer se obilježava 28 godina od stvaranja Republike Srpske koja je formirana u miru i da bi njen narod živio u miru.

Sloboda

"Ona je branjena u ratu i obranjena u miru i danas ima svoj kapacitet. On je umanjen, nezakonitim intervencijama visokih predstavnika. Mi se ne možemo pomiriti sa tim. Pokazali smo da pritisci kojima smo bili izloženi u prošlosti nisu bili dovoljni drugoj strani da ukine ljubav i želju za Srpskom. Tako i njen 28. rođendan obilježavamo u uvjerenju da smo na pravom putu, na pravom mjestu, u pravoj državi Republici Srpskoj i da pripadamo časnom i poštenom narodu", naglasio je Dodik.

Istaknuo je kako u Srpskoj slobodno žive i oni koji je osporavaju.

"Bošnjaci i Hrvati imaju pravo na vjeroispovijest, svoje vjerske objekte, sudjeluju u političkom životu i institucijama Republike Srpske i oni su slobodni građani. Mjera uspješnosti Republike Srpske jeste u tome da osigura slobodu drugima, a srpski narod je kroz povijest pokazao tu dimenziju. Osvojena sloboda nikada nije bila samo za nas, nego smo je dijelili s drugim narodima", kaže Dodik.

Srbi imaju dvije države

Prema njegovim riječima, srpski narod sada je doveden u poziciju da misli o sebi.

"Danas Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju. Pozivamo druge da prihvate tu realnost. Nikome ne želimo loše, Srpska je država mira, u njoj se slobodno živi, nema međuetničkih tenzija i svi mogu slobodno da upražnjavaju svoju vjeru, kulturu i prava. To pravo ima i srpski narod koji je osnovao Republiku Srpsku i smatra je svojom državom", naglasio je Dodik.


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su građani i ove godine prepoznali koliko je važno da Srpska bude očuvana.

"Ovo je dan zajedništva i kada pokazujemo da želimo živjetiu miru i stabilnoj Republici Srpskoj, sa svim narodima. Voljeli bismo da u cijeloj BiH narodi mogu da budu iskreni partneri", rekla je Cvijanović.

Kako prenosi Srna, istaknula je kako je Republika Srpska otvorena za sve narode i da prepoznaje mlade talente i one koji su dali doprinos razvoju Republike i postigli određene rezultate.

MImohod u Banja Luci

U Banjaluci je danas mimohodom više od 2.000 sudionika, pripadnika MUP-a Republike Srpske i predstavnika civilnog sektora, obilježen 9. siječanj kao Dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim.

Mimohodu su prisustvovali Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Željka Cvijanović, predsjednik RS, Ana Brnabić, premijerka Srbije, predstavnici Vlade RS-a i Srbije i drugi dužnosnici.

Kopirati
Drag cursor here to close