Neusklađeni Ustav

Srbin iz Federacije: Pudarić ne može u Predsjedništvo

Ustavni sud, između ostalog, zapaža da je apelant Srbin koji živi na teritoriji Federacije BiH zbog čega je odbijen njegov zahtjev da se kandidira na izborima za Predsjedništvo BiH.
Vijesti / Politika | 18. 09. 2018. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao nedopuštenu apelaciju Svetozara Pudarića protiv Rješenja Suda BiH i Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH uz napomenu da je Ustavi sud ''o istoj stvari ranije odlučio'', objavila je televizija N1.

U Odluci Ustavnog suda navodi se da iz navoda ili dokaza iznesenih u apelaciji ne proizlazi da ima osnova za ponovno odlučivanje. Kako piše u obrazloženju, Odlukom SIP-a odbijena je Pudarićeva prijava za ovjeru kao neovisnog kandidata za sudjelovanje na Općim izborima 2018. godine i to za izbore za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Za Srbina glasuje Srpska

U obrazloženju ove Odluke, SIP je ranije naveo da je utvrdio da je apelant upisan u birački popis u Općini Novo Sarajevo ''koja nije unutar izborne jedinice za višu razinu vlasti za koji se kandidira''. Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine propisano je da kandidat koji želi biti ovjeren za izbore za sve organe na svim razinama vlasti u BiH mora biti upisan u Središnji birački popis u općini u kojoj se kandidira ili u općini unutar granica izborne jedinice za višu razinu vlasti za koji se kandidira.

U obrazloženju se dalje navodi da je propisano da člana Predsjedništva BiH, koji se neposredno bira s teritorije Republike Srpske – jednog Srbina, biraju birači upisani u Središnji birački popis da glasuju u Republici Srpskoj i da je izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova. SIPBiH je također naveo da je u vezi s navedenim imao u vidu i apelantovu izjavu o nacionalnoj pripadnosti, piše u Odluci Ustavnog suda.

Ustavni sud, između ostalog, zapaža da je apelant Srbin koji živi na teritoriji Federacije BiH zbog čega je odbijen njegov zahtjev da se kandidira na izborima za Predsjedništvo BiH.

Uskladiti Ustav

''Dakle, suštinski se radi o situaciji koja je potpuno ista kao i u predmetu Pilav, u kojem je, nakon odluke Ustavnog suda, Europski sud donio konačnu i obvezujuću odluku. Ustavni sud smatra da u takvoj situaciji, kada je Europski sud u tri presude u odnosu na BiH, od kojih se presuda Pilav odnosi na istu situaciju u kojoj je i apelant, nedvosmisleno zaključio da je neophodno promijeniti Ustav BiH, nema osnova da ponovo odlučuje o istom pitanju'', piše u obrazloženju Odluke Ustavnog suda BiH.

  / Bljesak.info

Kako se dalje navodi, Ustavni sud uočava da su osporene odluke i apelantova nemogućnost da se kao Srbin s prebivalištem u Federaciji BiH kandidira na izborima za Predsjedništvo BiH također rezultat propusta nadležnih vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere radi provođenja presuda Pilav, Sejdić i Finci i Zornić, kojima bi se okončala neusklađenost Ustava i Izbornog zakona.

''Dakle, BiH, odnosno njezine nadležne vlasti imaju obvezu da usklade Ustav i Izborni zakon već po tri presude Europskog suda, a Ustavni sud ni dalje ne može predvidjeti obujam tih izmjena. Ustavni sud naročito naglašava da nema ni ustavotvornu ni zakonodavnu nadležnost, pa ne može svojim djelovanjem zamijeniti institucije, najprije Parlamentarnu skupštinu BiH koja ima nadležnost da, u propisanoj proceduri, mijenja Ustav BiH, odnosno da zamijeni institucije koje imaju obvezu poduzeti odgovarajuće mjere radi provođenja odluka Europskog suda u navedenim predmetima'', navode iz ove institucije.

Ništa bez Strasbourga

Svetozar Pudarić ranije je rekao ovo što on radi ''ne bi bilo moguće bez presuda Suda u Strasbourgu''.

''Moja apelacija neće biti skoncentrirana na Ustav na šta su se žalili moji prethodnici, zbog diskriminacija ugrađenih u Ustav, nego na diskriminaciju ugrađenu u Izborni zakon. Ovo što ja radim ne bi bilo moguće bez presuda Suda u Strasbourgu i bez slučaja Ljubić koji je proceduralno otvorio put za moju apelaciju'', rekao je ranije Pudarić.

N1 podsjeća kako je SIP koncem svibnja ovjerio kandidatske liste, a kandidatura Svetozara Pudarića je odbijena jer je utvrđena nepravilnost u smislu prebivališta.

S obzirom na to da se Pudarić izjašnjava kao Srbin, a ima prebivalište na području Federacije, kao takav ne može biti kandidat za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close