Traži se rješenje

Spremna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva

Izborni zakon do sada je mijenjan više od 20 puta, ali time nisu riješeni suštinski problemi izbornog procesa.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstituirajuća sjednica novog saziva Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva trebala bi biti održana u utorak, 11. svibnja, a nakon izbora rukovodstva i utvrđivanja plana rada, u ruke članova će stići brojni prijedlozi koje su stranke već pokušavale progurati u parlamentarnoj proceduri, piše Glas Srpske.

Predsjedavajuća Klubu zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać potvrdila je kako bi prvo trebalo biti određeno rukovodstvo Interresorne radne grupe za izmjenu zakonodavstva, te da nakon toga počne ozbiljan rad u drugoj polovini svibnja.

"Očekujem dosta prijedloga, ali, ipak, će biti ključna politička volja", naglasila je Bursać, koja je imenovana za člana tog tijela.

Izborni zakon do sada je mijenjan više od 20 puta, ali time nisu riješeni suštinski problemi izbornog procesa.

Izmjene koje su rađene su mahom bile kozmetičke prirode, a najkrupnija pitanja, među kojima je presuda koja se nadovezuje na onu u predmetu "Sejdić i Finci" te druga i dalje čekaju dogovor stranaka jer je potrebno "raspakirati" i Ustav, prenosi Srna.

Na tim i drugim pitanjima treba da radi Interresorna radna grupa u kojoj su predstavnici svih, odnosno osam klubova i grupa u Zastupničkom domu parlamenta BiH, po jedan izaslanik iz sva tri kluba u Domu naroda, te tri ministra iz Vijeća ministara.

Iz stranačkih središnjica su do sada u parlamentarnu proceduru na razini BiH stizali brojni prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona, a neke od njih su se odnosile na jednako izborno pravo za sve, sređivanje stanje u biračkim odborima, te uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Kopirati
Drag cursor here to close