Vazda malo

Sprema se opoziv: Sjedio na 4 fotelje!

Zakon zabranjuje izabranim dužnosnicima i savjetnicima da obavljaju funkcije u organizacijama koje se financiraju s više od 10.000 KM iz proračuna…
Vijesti / Politika | 15. 02. 2022. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine pokrenulo je, nakon prijave Transparency International u BiH postupak oduzimanja mandata vijećniku u općinskom vijeću Velike Kladuše Aladinu Ćerimoviću, koji istovremeno obavlja i dužnost savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona.

Kako je objavio Transparency International, SIP je nakon provjere navoda TI BiH i utvrdio da se radi o nespojivim funkcijama a odluka o pokretanju postupka oduzimanja mandata donesena je na sjednici 13. siječnja.

Pored činjenice da se radi o nespojivim funkcijama po Izbornom zakonu, Ćerimović se po još dva osnova nalazi i u izravnom sukobu interesa.

On se nalazi na mjestu predsjednika Konjičkog kluba Krajišnik iz Velike Kladuše koji se financira iz općinskog i proračuna Unsko-sanskog kantona većem od 50.000 KM pa po zakonu o sprečavanju sukoba interesa u FBiH ne može biti ni vijećnik ni savjetnik premijera.

Po podacima koje je TI BiH objavio u registru grantova isplaćenim udruženima i fondacijama, KK „Krajišnik“ iz Velike Kladuše primio je prošle godine 50.000 KM iz proračuna Unsko-sanskog kantona i još 5.000 KM iz proračuna Općine Velika Kladuša.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

''Zakon zabranjuje izabranim dužnosnicima i savjetnicima da obavljaju funkcije u organizacijama koje se financiraju s više od 10.000 KM iz proračuna, odnosno s više od 50.000 ako su organizacije iz oblasti kulture i sporta. Po iznosima koje je ovaj klub dobio jasno je da je Ćerimović bio u sukobu interesa, ali slučaj nije moguće prijaviti jer se zakon u FBiH ne primjenjuje od 2013. godine a vlasti očigledno ne namjeravaju riješiti taj problem'', navodi Transparency International.

Također, po podacima koje je Transparency dobio od JKUP Komunalije Velika Kladuša, Ćerimović se nalazi i u nadzornom odboru ovog poduzeća a Zakon propisuje da je članstvo u upravnom odboru ili nadzornom odboru u javnom poduzeću nespojivo s javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nositelja izvršne dužnosti ili savjetnika.

Foto: Transparency International / 4 fotelje

Zbog ovakvih slučajeva TI BiH već dugo insistira da se u Federaciji BiH usvoji novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa a isto to je i obaveza koju BiH mora ispuniti u okviru 14 prioriteta na putu k Europskoj uniji. Ipak vlasti odbijaju provesti ovu reformu koja bi pomogla u prevenciji korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close