Mediji u BiH

Sprema se gušenje kritičkih glasova u BiH

Ured UN-a u BiH objavljuje sveobuhvatan izvještaj o sigurnosti novinara, i to kontinuirano radi kako bi ukazali na važnost teme.
Vijesti / Politika | 26. 06. 2023. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald danas je konferenciji "Medijske inovacije i trendovi - Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija" koju u Sarajevu organizira Federalna novinska agencija (FENA) naglasila da su medijske slobode tema koja je od centralnog značaja za Ujedinjene narode ne samo u BiH nego širom svijeta.

Važna je sloboda

''To je nešto na čemu radimo i podržavamo, ne samo kao predstavnici glavnog tajnika UN u BiH nego i UNESCO, Ured visokog komesara za ljudska prava i druge'', kazala je Macdonald koja je bila uvodničarka prvog panela na Konferenciji "Medijske slobode".

Fena / Medijske inovacije i trendovi - Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija

Zabrinut za situaciju u kojoj se nalaze mediji i novinari na globalnoj razini, navela je ona, UN je uspostavio sveobuhvatan plan djelovanja o sigurnosti novinara i ukidanje nekažnjivosti protiv njih.

''Ne govorimo ovdje samo o fizičkim napadima, nego i online, ekonomskim i pravnim napadima. Postoji puno načina da se novinari napadaju i da im se prijeti'', rekla je Macdonald.

Fena / Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald

Govoreći o BiH, rekla je da najnovija dešavanja na političkoj sceni, posebno predložena kriminalizacija uvrede i klevete, izazivaju zabrinutost, te da bi se to moglo iskoristiti da se uguše kritički glasovi u medijima i među novinarima.

Video: Macdonald: Medijske slobode su od centralnog značaja za UN, ne samo u BiH nego širom svijeta

Dodala je da komentari posebnih izvjestitelja iz UN-a, na slobodu mišljenja, izražavanja, slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, posebno kriminalizacija uvrede - definitivni su i izričiti u smislu demokratskih standarda i jako je važna sloboda izražavanja, te je potrebno ostvariti taj balans.

Kriminalizacija klevete

''Važno je da nadležni povuku nacrt amandmana i kriminalizaciji klevete i uvrede jer oni jesu u suprotnosti sa standardima'', naglasila je Macdonald.

Ured UN-a u BiH, rekla je, objavljuje sveobuhvatan izvještaj o sigurnosti novinara, i to kontinuirano radi kako bi ukazali na važnost teme.

Video: Huremović otvorio Konferenciju 

''Mnogi će reći da postoji veliki broj izazova s kojima se novinari suočavaju u obavljanju svog posla. Ne samo da postoje politički pritisci na medije koji su primjetni, nego i ekonomski pritisci, verbalni napadi, prijetnje, online i pravosudno maltretiranje i ograničavanje prava na pristup informacijama'', naglasila je.

Direktor Federalne novinske agencije, Elmir Huremović, rekao je kako je namjera konferencije otvoriti raspravu o važnim pitanjima je BiH kao relativno mlado demokratsko društvo treba medije kojima smije vjerovati, treba znati kako se oduprijeti propagandi i prepoznati dezinformacije.

Fena / Medijske inovacije i trendovi - Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija

''Regulacija granice između slobode izražavanja i govora mržnje je izazov i za državu, za medije i za društvo u cjelini. Agresija Rusije na Ukrajinu i agresija koju smo u BiH preživjeli devedesetih godina nam daju obilje dokaza kako se mediji mogu zloupotrijebiti i upotrijebiti za ostvarenje zločinačkih namjera'', naveo je Huremović.

Kopirati
Drag cursor here to close