Za srpanj

VSTV odgodio raspravu o kriminalizaciji klevete u RS-u

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske bit će razmatran na sljedećoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, 5. i 6. srpnja, nakon čega će Ministarstvu pravde RS-a biti dostavljeno mišljenje.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2023. u 17:18 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi krovnog pravosudnog tijela u Bosni i Hercegovini pomjerili su sa današnje sjednice za početak srpnja raspravu o izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta, koji je u javnosti izazvao brojne reakcije dok su međunarodni partneri pozvali na odustajanje od ovih izmjena.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske bit će razmatran na sljedećoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, 5. i 6. srpnja, nakon čega će Ministarstvu pravde RS-a biti dostavljeno mišljenje.

Ogromne kazne

Prvog dana sjednice Vijeća u lipnju, iz Stalne komisije za legislativu je rečeno da je Ministarstvo pravde RS-a dostavilo dopis Vijeću na izjašnjenje, odnosno davanje mišljenja na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a. Podsjetili su da je Nacrt usvojen 23. ožujka na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovaj Nacrt koji sadrži izmjene i dopune Krivičnog zakona RS-a, između ostalog, kriminalizira klevetu i uvredu, a predviđaju se ogromne novčane kazne u rasponu od 8.000 do 100.000 maraka ukoliko je ono što se iznosi ili prenosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog.

Stalna komisija za legislativu, kako je rečeno, razmatrala je sadržaj zaprimljenog Nacrta zakona, te zauzela stav da se Vijeće obaveže da se dopisom obrati Ministarstvu pravde RS-a i informiše ih da će zaprimljeni Nacrt biti razmatran na narednoj sjednici Vijeća, 5. i 6. srpnja, nakon čega će Ministarstvu pravde RS-a biti ažurno dostavljeno mišljenje Vijeća.

Naveli su da postoji neformalan podatak koji su neslužbeno zaprimili iz Ministarstva pravde RS-a – da će predmetni Nacrt biti upućen u daljnju proceduru u formi prijedloga zakona najkasnije u tijeku ovog mjeseca, a najvjerovatnije do 22. lipnja, i da će već biti razmatran na srpanjskoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Usavršavanje i obuke

Na današnjoj sjednici, Bojana Jeremić iz Centra za edukaciju sudija i javnih tužitelja (CEST) RS-a je tokom predstavljanja izvještaja o radu ove ustanove kazala da su tijekom prošle godine, prema programu stručnog usavršavanja i početne obuke sudije i tužitelja, organizirali 135 seminara te da je od ukupnog broja sudija i tužitelja 93 posto ispunilo minimalan broj od tri dana edukacije.

Objasnila je da su 62 seminara bila organizirana iz krivično-pravne, a 23 iz građansko-pravne oblasti. Dodala je da je u okviru početne obuke organizirano 14 seminara za novoimenovane sudije i tužitelje, četiri za stručne suradnike te dva za pripravnike.

Prema njenim riječima, u tijeku 2022. ostvareno je 2.469 dana edukacije, od kojih je 349 sudija ostvarilo 1.913 dana edukacije, dok je 93 tužitelja ostvarilo 556 dana edukacije.

Tijekom prezentacije 18 preporuka na osnovu nezavisnog izvještaja za jačanje regulatorne uloge Vijeća u efikasnom i kvalitetnom rješavanju predmeta organiziranog kriminala i korupcije, rečeno je da je vođeno računa da se prepoznaju i dosljedno provode sve nadležnosti Vijeća, uz striktno poštivanje suda i tužiteljstva, te razlike između ova dva sustava i granice koje Vijeće ne može preći.

Vrednovanje predmeta

Kako je rečeno, preporuke se najviše odnose na izmjene i dopune već postojećih propisa, a rijetko na donošenje novih akata.

U oblasti imenovanja preporučeno je da se dosljedno provodi politika imenovanja koja će osigurati da se za rad na predmetima organiziranog kriminala i korupcije imenuju najstručniji ljudi, ali i da se razmisli na koji način se posebno mogu vrednovati ovi predmeti za sudije.

Među preporukama je navedeno i da se redovnije razmatra status rješavanja predmeta organizovanog kriminala i korupcije, kao i da se strateško planiranje i budžetiranje uskladi u jedan sistem, tako da se sudovima i tužilaštvima pomogne u kreiranju budžeta koji je usmjeren na rad na ovim posebnim vrstama predmeta.

Na sjednici je rečeno i da je ključna preporuka da Vijeće strateški pristupi prioritetu rješavanja predmeta organiziranog kriminala i korupcije, kao i da se jednim strateškim dokumentom ciljano osvrnu na ovu oblast.

Kopirati
Drag cursor here to close