Marinković-Lepić:

''Sprječavanje povratka građana u BiH je antidržavni čin''

''Na tretman naših građana koji se žele vratiti iz inozemstva imamo već jako puno negativnih reakcija.''
Vijesti / Politika | 15. 04. 2020. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uputio je pismo veleposlanstvima, diplomatskim uredima, konzulatima i počasnim konzulatima u BiH u kojem od njih traži da ne organizuju povratak bh. građana u domovinu. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u državnom parlamentu, ovo pismo smatra najeklatantnijim izrazom nebrige vlasti za vlastite građane:

''Na tretman naših građana koji se žele vratiti iz inozemstva imamo već jako puno negativnih reakcija. Gubi se povjerenje u državu, što nam u ovom trenutku najmanje treba. Tretira ih se kao opasnost po nacionalnu sigurnost. S tim se hitno mora prestati. Ugledajmo se na druge zemlje. Navest ću samo primjer Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su na sarajevski aerodrom poslali avion za samo jednog svog građanina. Naših ljudi, na stotine, želi se vratiti i u vlastitim aranžmanima ili uz pomoć naše ali i bilo koje države, uz poštivanje svih propisanih mjera, ali im to ministar sigurnosti onemogućava. Ne iskoristiti dolazak praznih aviona za povratak bh. građana u vlastitu zemlju je sramota i jednostrani akt ministra sigurnosti.

Njime je dao do znanja da se i po brizi za vlastite građane, koji su se u jeku pandemije našli izvan svoje zemlje u negativnom smislu razlikujemo od drugih zemalja. Više od mjesec dana pandemija traje, uspostavljene su procedure po kojima se postupa na granicama, aerodromima, određeni su karantini u kojima će boraviti građani koji dođu iz inozemstva. Ako postoje još neka nerješena pitanja, njihovo rješavanje je upravo u nadležnosti Ministarstva sigurnosti.

Osim toga, ovim pismom narušava se ugled naše zemlje u očima stranih diplomata. Šta da pomisli bilo ko od njih kad im ministar sigurnosti u zemlji u kojoj službuju kaže da ne dopuste povratak državljana koje bi trebao da štiti? Ako naš ministar pokazuje takvu nebrigu, zašto očekivati da je i zemlje u kojima se naši građani nalaze ne pokažu?

Naša stranka je pokazala da se protivi ovakvom postupanju. Tim povodom će naš klub u državnom parlamentu uputiti inicijativu za obavezno vraćanje bh. državljana u zemlju, uz poštivanje svih propisanih mjera sigurnosti i zaštite od koronavirusa. Zahtjevat ćemo i otklanjanje svih eventualnih dilema i nedostataka u već postojećim procedurama kako bi se izbjegle nedoumice, nepotrebne gužve i maltretiranje bh. građana koji žele samo jedno - da se vrate kući'', stoji u priopćenju Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close