Dobro je sve

Što je sa kadetima OS BiH koji su u inozemstvu?

Školovanje u Velikoj Britaniji odvija se normalno. Svim studentima je predočena lista kritičnih zemalja, te da će prilikom ulaska u kritične zemlje biti poslani u karantenu.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2020. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novonastaloj izvanrednoj situaciji na globalnoj razini u vezi sa širenjem virusa korona, trenutno zdravstveno stanje kadeta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji se nalaze na vojnom školovanju u inostranstvu, je dobro, priopćeno je iz Oružanih snaga BiH.

Stanje po državama od 27.3.2020. godine, donosimo kako slijedi:

Republika Hrvatska

Dana, 27.03.2020. godine, dva kadeta sa Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) su došla u BiH, uz suglasnost vojne akademije, iz razloga što jedan kadet ima ozljedu koljena, a za drugog kadeta je pokrenuta procedura raskida ugovora o školovanju. Ostali kadeti su dobrog zdravstvenog stanja, nitko nema zdravstvenih problema u smislu COVID 19.

Sjedinjene Američke Države

Prema informacijama Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u BiH (ODC) nema promjena u nastavnom procesu za jednog kadeta na West Pointu.

Velika Britanija
Školovanje u Velikoj Britaniji odvija se normalno. Svim studentima je predočena lista kritičnih zemalja, te da će prilikom ulaska u kritične zemlje biti poslani u karantenu. Kadetkinja, koja je trenutno u Velikoj Britaniji u dobrom je zdravstvenom stanju.

Savezna Republika Njemačka

Svi kadeti su dobrog zdravstvenog stanja. Nastava se kontinuirano izvodi online do 19. travnja 2020. godine. Dana, 26. ožujka 2020. godine u Dresdenu na Oficirskoj školi ''Offiziersshule des Heese'', gdje se nalaze i kadeti OS BiH (tri kadeta i jedan kadetkinja) održana je svečana dodjela certifikata ''Oficirsko pismo'', što je ujedno i dokaz da su kadeti položili glavni ispit sa oficira. Dodjela je održana u prostorijama Inspekcije, te zbog trenutne pandemije nije bilo moguće organiziranje ceremonije.

Republika Austrija

Svi kadeti su vraćeni u BiH i dobrog su zdravstvenog stanja, te se pridržavaju uputstava o samoizolaciji koje su dobili prilikom ulaska u BiH.

Republika Italija

Kadeti u Republici Italiji su također u dobrom zdravstvenom stanju. Smješteni su kod vojnog atašea BiH u Republici Italiji.

Republika Sjeverna Makedonija

Svi kadeti na školovanju u Sjevernoj Makedoniji pušteni su kući, tj. vraćeni u BiH iz razloga obustavlјanja nastave u periodu od 11. do 25. ožujka 2020. godine, a na osnovu zaklјučka Vlade Republike Sjeverne Makedonije od 10. ožujka 2020. godine. Svi kadeti su u dobrom zdravstvenom stanju.

Republika Grčka

Svi kadeti su u karanteni i dobrog su zdravstvenog stanja. U karanteni ostaju u izolaciji do 05.04.2020. godine. Od 30.03.2020. godine nastava će se izvoditi online.

Republika Srbija

U Republici Srbiji je došlo do prekida školovanja za sve kadete i vojna lica koji se nalaze na školovanju i usavršavanju. Nastava se odvija sustavom ''Učenje na daljinu'' putem interneta i dogovorenih portala.

Republika Turska

Od 16. ožujka 2020. godine sve vojne akademije su zatvorene za ulazak i izlazak. Vojni ataše je u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima kadeta i sa oficirima koji su na školovanju u Republici Turskoj, te za sada nema informacija da će se pripadnici vraćati u BiH.
Dana, 26. ožujka 2020. godine kadeti Zrakoplovne vojne akademije u Istanbulu, su upućeni na pregled u vojnu ambulantu i imali su pregled pluća, grla, pritiska i tjelesne temperature. Svi kadeti su zdravi i nemaju zdravstvenih problema. Zdravstveno stanje kadeta na KVA u Ankari je također dobro.

Od 17. ožujka 2020. godine škole i tečajevi u sastavu Nacionalnog univerziteta za obranu imaju pauzu do 13. travnja 2020. Vojni kadeti neće moći napustiti školu koju pohađaju i vojni personal će nastaviti da boravi u svojim jedinicama/objektima i neće mijenjati lokaciju, priopćeno je iz OS BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close