Imao je vremena da se slika

Špirić: Dok se građani pokušavaju obranit od migranata, Cikotić je vrlo relaksiran

''Sve ovo upućuje na to da nema odlučnosti da se uhvatimo u koštac s ovom krizom'', kazao je Špirić.
Vijesti / Politika | 23. 08. 2020. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjava ministra sigurnosti Selme Cikotića da BiH vlada migrantskom krizom trebalo bi da upali sve alarme za uzbunu jer, ako ovo nije šala, onda imamo službenu najavu da će svakim danom biti sve gore, ocijenio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

''Dok se stanovnici Velike Kladuše samoorganiziraju i prave narodne patrole u pokušaju samoobrane od napada i silovanja, ministar Cikotić prijedloge da se migranti uvedu u zakonske okvire naziva seksi idejama i vrlo je relaksiran. Ministar je nakon imenovanja imao dovoljno vremena da se slika i pozira, a sad očekujem da, u skladu sa našim zaključkom, pripremi informacije za plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH o migrantskoj krizi'', naglasio je Špirić.

On je istaknuo da će kao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH tražiti od ministra Cikotića detaljan izvještaj o migrantskoj krizi jer se on poziva na međunarode konvencije u zaštiti prava migranata, a ne čini ništa da se zbog eskalacije migrantske krize zaštite prava građana BiH.

''Jedan ministar sigurnosti ih je doveo u BiH, drugog smo ispratili jer nije dobio podršku u borbi protiv migrantske krize, a treći je mandat počeo pričom da su nam migranti najbolji turisti koji donose profit. Sve ovo upućuje na to da nema odlučnosti da se uhvatimo u koštac s ovom krizom'', dodao je Špirić.

On očekuje da Cikotić brigu o ljudskim pravima migranata i humanitarnom aspektu ostavi nadležnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, a da se on drži sektora sigurnosti i svojih ovlaštenja.

''Kao čovjek razumijem probleme svih izbjeglica, ali ne znam zašto ministar Cikotić lamentira nad nelegalnim boravkom migranata u BiH umjesto da preduzme korake u skladu sa svojim nadležnostima i da traži da ih odgovorne institucije registriraju. Možda će ministar nekada ovako zavapiti i nad sudbinom izbjeglica i povratnika u Glamoč, Grahovo ili Bugojno'', istaknuo je Špirić, piše Avaz.

On je zaključio da su institucije BiH jedino mjesto gdje se može povesti ozbiljna polemika o ovom preozbiljnom pitanju i pozvao sve institucije da rade svoj posao u interesu sigurnosti građana i poštivanja svih međunarodnih direktiva koje se odnose na problem migracija.

Kopirati
Drag cursor here to close