Reakcija na izjavu

Đapo pozvala Cikotića da uživa u 'seksi idejama', ali i otvori granice

"To što kažete da pomažu turizam, pitajte turističke radnike, pa će vam oni reći pravu istinu u lice", napisala je Đapo na Facebooku.
Vijesti / Flash | 22. 08. 2020. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica ekologija i turizma Edita Đapo ocijenila je da je katastrofalna izjava ministra sigurnosti u Vijeću ministara Selme Cikotića, da BiH zbog prisustva velikog broja migranata bilježi povećanu potrošnju, ogolila politiku SDA koja želi da migranti ostanu u BiH.

Komentirajući Cikotićevu izjavu da je čuo "zanimljive i seksi ideje" o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla, Đapo ga je pozvala da zatvori granice za migrante, a otvori za turiste i dijasporu.

"Uvaženi ministre, vi možete uživati u `seksi idejama`, ali vas pozivam da, u interesu građana BiH i gospodarstvenika koji pokušavaju preživjeti u ovim teškim vremenima, zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu", dodala je Đapo.

Komentar na Facebooku

Ona je istaknula da migranti predstavljaju sigurnosnu, zdravstvenu i humanitarnu prijetnju po život u BiH.

"To što kažete da pomažu turizam, pitajte turističke radnike, pa će vam oni reći pravu istinu u lice", napisala je Đapo na Facebooku, prenosi Srna.

Naime, ministar sigurnosti Selmo Cikotić izjavio je kako je čuo "zanimljive i seksi ideje" o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla. On je dao i jednu, pomalo nevjerojatnu konstataciju, da zbog prisustva velikog broja migranata BiH bilježi povećanu potrošnju iako trenutno imamo reduciran broj turista zbog korona virusa.

Analizirajući migrantsku krizu u BiH, zahtjeve za readmisijom odnosno povratku osoba u zemlje njihovog porijekla te mnogim izazovima koji su pred BiH u vezi ovog problema, Cikotić je kazao:

"Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim da biste to uradili treba vam puno pretpostavki".

Cikotić je dao još jednu šokantnu izjavu, komentirajući tešku situaciju u Unsko-sanskoj županiji. I dok lokalno stanovništvo već tri godine upozorava na iznimne pritiske zbog velikog broja migranata koji su okupirali ulice, sela i gradove, Cikotić smatra kako nazočnost ilegalnih migranata u BiH - ima i pozitivnu stranu.

"Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše itd", zaključio je, prenosi dnevnik.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close