Podrška

Sobotka: BiH se nalazi u odlučujućem trenutku kada treba napraviti očekivani iskorak

Sobotka, koji predvodi izaslanstvo Nacionalnog Vijeća R Austrije tijekom posjete Bosni i Hercegovini, apelirao je na izaslanike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH
Vijesti / Politika | 16. 02. 2024. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgang Sobotka izjavio je danas u Sarajevu kako se Bosna i Hercegovina nalazi u odlučujućem trenutku, te pozvao bh. vlasti na dodatni iskorak kako bi se ostvario očekivani napredak na putu ka otvaranju pregovora s Euopskom unijom.

Sobotka, koji predvodi izaslanstvo Nacionalnog Vijeća R Austrije tijekom posjete Bosni i Hercegovini, apelirao je na izaslanike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) da ono što je zajedničko stave u prvi plan.

''Imao sam priliku da čujem od članova Predstavničkog i Doma naroda (PSBiH) da je put pribižavanja EU ono što je suštinski važno za Bosnu i Hercegovinu'', kazao je Sobotka, navodeći kako je bio u prilici uvjeriti se da i bh. stanovništvo dijeli iste aspiracije.

Vrijedno truda

Sobotka je, nakon razgovora s članovima Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH, ocijenio kako je pristupanje EU vrijedno truda, ''jer sobom nosi, ne samo gospodarski rast, nego i stapanje s jednom većom cjelinom koja omogućava lakše rješavanje svih aktualnih problema''.

Osvrnuo se i na regionalni aspekt europskih integracija, kao i aktualni geopolitički okvir, napominjući kako je neophodno spriječiti jačanje drugih utjecaja i podržati cijelu regiju zapadnog Balkana na njegovom europskom putu.

''Bosna i Hercegovina i kroz povijest gledano uvijek je bila jedna cjelina, jedan jedinstven prostor, i u tom smislu želim da ohrabrim put prema EU i bh. parlamentarce da postignu ono što se očekuje u predstojećim danima'',  poručio je Sobotka, potcrtavajući spremnost Austrije da Bosni i Hercegovini i nadalje pruža maksimalnu podršku.

Uz zahvalnost iskazanu povodom snažne i konkretne austrijske podrške, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović podsjetio je kako su odnosi Austrije i BiH prijateljski i u svim oblastima na veoma visokoj razini.

Ulaganja u BiH

''Austrija, pored toga što je pomogla Bosni i Hercegovini da dobije kandidatski status (za člasntvo u EU, op.a.) u prosincu 2022. godine, sada se snažno zalaže da BiH u ožujku dobije otvaranje pristupnih pregovora s EU'',  istaknuo je Ademović.

Ukazao je, istovremeno, na činjenicu da je R Austrija najveći pojedinačni ulagač/investitor u BiH kao i da je trgovinska razmjena između dvije zemlje na zavidnoj razini, te da čak BiH bilježi suficit na tom planu.

''Između BiH i R Austrije ima čak 26 potpisanih sporazuma i to je jedna od najuređenijih bilateralnih suradnji koje imamo sa zemljama EU'', konstatirao je Ademović.

Podsjetio je, također, kako visoki gost iz Austrije već danas ide na Minhensku sigurnosnu konferenciju, te kako je bh. strana dobila uvjeravanja da će on (Sobotka) nastaviti da se zalaže kako bi pristupni pregovori s EU za BiH bili otvoreni.

Ademović je poručio kako to, naravno, podrazumijeva da vlasti u BiH u narednih nekoliko dana usvoje preostala tri zakona (zakon o sprječavanju pranja novca, zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa, op. a.) koje je Europska komisija utvrdila kao uvjet, koji je neophodno ispuniti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close