Oprez

Austrija uvodi nove mjere: Posebno će se kontrolirati putnici i meso iz BiH i Srbije

Ministar financija Magnus Brunner najavio je da će budući da je ASP trenutno vrlo aktivan u nekim balkanskim zemljama, sljedećih tjedana biti uvedene prioritetne provjera putnika iz balkanskih zemlja...
Gospodarstvo / Industrija | 16. 12. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afrička svinjska kuga (ASK) nastavlja se širiti Europom i predstavlja golemu opasnost za domaću poljoprivredu i populacije divljih svinja, stoji u zajedničkom priopćenju austrijskog Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva. Ministar financija Magnus Brunner najavio je da će budući da je ASP trenutno vrlo aktivan u nekim balkanskim zemljama, sljedećih tjedana biti uvedene prioritetne provjera putnika iz balkanskih zemlja, posebice BiH, Srbije i Kosva.

Prioritetna kampanja provjeravanja provodi se u suradnji carine i Ministarstva zdravstva. Cilj je “stvoriti svijest, posebno među putnicima, da je uzimanje mesa iz zemalja koje nisu članice EU zabranjeno i da ga podliježe carinjenju i provjeri”, kaže Brunner, a prenosi kroativ.at.

Uz divlje svinje, ljudi su glavni prijenosnici te vrste virusne infekcije. Za zaražene domaće svinje i divlje svinje infekcija je obično smrtonosna. Međutim, virus ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ali je status Austrije kao “slobodne od ASK-a” vrlo važan jer visok zdravstveni status osigurava izvoz domaćih mesnih tvrtki. Izbijanje ASK-a u Austriji vjerojatno bi dovelo do “ogromne ekonomske štete”, navodi se u priopćenju.

ASK je trenutno posebno raširena u Bosni i Hercegovini te u Srbiji i na Kosovu. Izričito se ističe da postoji opasnost posebice sada zbog povećanih putovanja tijekom Božića. Zabranjeno je preuzimanje takvih proizvoda, uključujući sirovu šunku, kobasice ili mesne namaze, iz zemalja izvan EU. Količine za kućanstvo mogu se unijeti iz zemalja članica EU pod uvjetom da su podvrgnute odgovarajućem veterinarskom pregledu u zemlji podrijetla. U svakom slučaju, može se pretpostaviti da je to slučaj s proizvodima koji se redovito kupuju u trgovinama.

“U Austriji se još nije pojavila afrička svinjska kuga. Međutim, zbog brojnih slučajeva u južnoj Europi, rizik od unošenja je vrlo visok”, objasnili su u Ministarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close