Robert Bagarić

Službeno auto na PIK-u: Predsjednik skupštine pod istragom zbog korupcije

U svim predmetima, kaže Rimac, poduzimaju se sve mjere i radnje u cilju ispitivanja navoda iz dostavljenih izvješća o kaznenim djelima…
Vijesti / Politika | 25. 04. 2018. u 14:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

TomislavNews - Službeno auto na PIK-u: Predsjednik skupštine pod istragom zbog korupcije

  / TomislavNews

Tužiteljstvo Hercegbosanske županije formiralo je tri odvojena istražna predmeta u kojima se predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić dovodi u vezu s nizom kaznenih dijela među kojima je i zlouporaba službenog položaja ili ovlasti.


Kako je za Fenu kazao glasnogovornik Županijskog tužiteljstva u Livnu Danko Rimac uglavnom je riječ o korupcijskim kaznenim djelima od kojih su dva predmeta još u fazi prijave gdje se poduzimaju sve mjere i radnje, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku FBiH, u cilju ispitivanju navoda iz izvješća o počinjenom kaznenom dijelu, dok je za jedan predmet utvrđena osnovanost sumnje čime je pokrenuta istraga.

''Sva tri predmeta vezana su za korupcijska kaznena dijela što prvenstveno znači zloupotrebu položaja ili ovlasti'', kazao je Rimac dodavši kako druge informacije nisu za javnosti jer bi mogle dovesti u opasnost cilj same istrage.

U svim predmetima, kaže Rimac, poduzimaju se sve mjere i radnje u cilju ispitivanja navoda iz dostavljenih izvješća o kaznenim djelima, što znači da se saslušavaju svjedoci te traže materijalni dokazi koji bi pomogli u nastavku istrage.

Predistražne radnje u sva tri otvorena predmeta po nalogu Županijskog tužiteljstva provode djelatnici Federalne uprave policije koji su ovih dana, po nalogu Općinskog suda u Livnu, iz Skupštine Hercegbosanske županije izuzeli određenu dokumentaciju koja je dostavljena Županijskom tužiteljstvu na daljnje postupanje.

Neslužbeno se doznaje da se prijavitelj dovodi u vezu s nezakonitim zapošljavanjem u Skupštini Hercegbosanske županije, kršenjem propisa javnih nabavki i slično.

Podsjećamo, portal Bljesak.info objavio je još u studenom 2016. godine kako je Skupština Hercegbosanske županije prodala je službeno vozilo putem internetskog oglasnika nakon što to nije uspjela javnom licitacijom i to za više novca nego što je to bilo u službenoj ponudi.

Skandal je izbio nakon što se u skupštini postavilo pitanje prodaje službene Toyote, a Bagarić, kojeg smo tada kontaktirali, rekao je kako je na internetskom oglašivaču riječ o Toyoti ujaka jednog njegovog radnika (u njegovoj tvrtki, op.a.)

''To je Toyota od njegova ujaka. Kao da je jedna Toyota. Ja da prodajem službenu Toyotu preko pik-a pa jeste li vi pri sebi?'', upitao je Bagarić.

Tada smo doznali kako službena Toyota nije prodana na javnoj licitaciji te da je uistinu prodana preko internetskog oglasnika te da ja za nju tražena cijena od 26.100 KM dok je na službenoj licitaciji u srpnju nuđena za 23.864,37 KM.

U pismu, koje je dostavljeno portalu Bljesak.info, a u kojem se upozorava na sporne nabavke, se navodi kako je ''staro vozilo Toyota Avensis 2012 godište predsjednik Skupštine dovezao u svoje dvorište preko kontakt osobe koja je bila zadužena za prodaju Toyote, te sada pokušava na njoj zaraditi koju tisuću eura''.

''Zanimljivo je da je auto fotografirano u krugu poduzeća RO-KUT d.o.o. Tomislavgrad, koje je u vlasništvu predsjednika. Veoma je moguće je predsjednik prebacio vlasništvo na nekoga od svoje rodbine od kako mu je krenulo u HDZ-u'', navodi se u pismu i dodaje kako se ne očekuje da će itko dati ostavku.

Inače, Bagarić je u javnost dospio po tome što je prilikom konstituiranja Skupštine HBŽ na upit zastupnika što je po struci rekao da je profesor povijesti ipak nije profesor nego ima završenu srednju školu. U jednom intervjuu rekao je pak kako je imao ''propalih pokušaja studiranja''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close