Europa

Europa upozorava: Korupcija velikih u BiH je zaštićena!

Ukupan broj optužnica je, kako navode, u 2017. godini veći za 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, što čini ukupno 232 optužnice.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2018. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj predmeta financijskog kriminala i političke korupcije u 2017. povećan je u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje, kao i 2016, nema osuda u predmetima visoke političke korupcije, istaknuto je u najnovijem izvještaju Evropske komisije o BiH.

Kako prenose banjalučke Nezavisne novine, u izvještaju je navedeno kako je prema podacima koje su dobili u 2017. godini bilo 193 istrage od strane SIPA u predmetima financijskog kriminala i korupcije, od čega ih je 125 završeno.

''Podneseno je 26 izvještaja protiv 107 osoba, od kojih je 97 pravnih osoba, a 11 dodatnih izvještaja podneseno je protiv 68 osoba, od kojih su 52 fizičke osobe. Ovi izvještaji podneseni su nadležnim tužiteljstvima'', navedeno je u izvještaju.

Ukupan broj optužnica je, kako navode, u 2017. godini veći za 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, što čini ukupno 232 optužnice. Od ukupno 156 optužnica u 2016. godini, kako je navedeno, najveći broj je uvjetnih kazni.

''Nema presuđenih u predmetima visokog profila. Zaplijenjena je imovina u vrijednosti od 837.000 eura proistekla iz tih djela. Većina presuda odnosi se na zloupotrebu ovlasti ili službene dužnosti'', navedeno je.

Kako navode Nezavisne novine, poseban problem na koji iz izvještaja u izvještaj Europska komisija ukazuje je nepostojanje sustavnih mjera u oblasti poreznog sustava i poreznih uprava kako bi se suzbila financijska korupcija.

''Financijske istrage i dalje se ne vode na sustavan način, a koncept je potrebno bolje uskladiti sa standardima Radne grupe za financijsku akciju'', istaknuli su oni, i dodali da i dalje postoji opasnost od političkih upliva u ovakve osjetljive pravosudne slučajeve.

''Političke vlasti bi trebalo da poštuju operacijsku neovisnost policijskih tijela i da osiguraju da ta tijela budu u potpunosti opunomoćena da djeluju efikasno i nepristrano kada istražuju navode o korupciji'', navedeno je.


Prema podacima VSTS-a, u prvoj polovini prošle godine na razini Suda i Tužiteljstva BiH, za krivična djela korupcije, novčanih pronevjera i privrednog kriminala doneseno je 36 uvjetnih presuda i sedam kazni zatvora, dok je jedna presuda odbijena, a u tri slučaja optuženici su oslobođeni. Na razini Brčko distrikta za ista djela donesena je jedna oslobađajuća, pet uvjetnih i dvije zatvorske kazne, dok je na razini FBiH doneseno pet rješenja o obustavi postupka, odbijajućih presuda je bilo pet, oslobađajućih 25, uvjetnih 110, 32 zatvorske kazne, a novčane četiri. Na razini RS doneseno je jedno rješenje o obustavi, odbijajućih presuda je bilo sedam, oslobađajućih osam, uvjetnih kazni 41, zatvorskih 20, a novčanih 25.

Kada su u pitanju podignute optužnice za gore navedena krivična djela u prvoj polovini ove godine, kada je cijela država u pitanju, podignuto je 269 optužnica, od čega su potvrđene 284. Na razini Suda i Tužiteljstva BiH podignute su 34, a potvrđene 43 optužnice.

Za isto razdoblje i ista djela na razini cijele BiH bile su u radu 1.082 istrage, od čega na Sud i Tužiteljstvo BiH otpadaju 174 istrage, na razinu FBiH 558, na razinu RS 322, a Brčko distrikta 28 istraga. Istovremeno, na razini cijele BiH naređene su 474 istrage, na razini FBiH 215, RS 174, a Brčko distrikta 16 istraga. Na početku 2017. ukupno je bilo 608 neriješenih istraga, a do 30. lipnja riješeno je ukupno 509 istraga.

Kopirati
Drag cursor here to close