Mutne veze

Slovački premijer spreman odstupiti zbog narudžbe cjepiva Sputnjik V

Slovačka je trenutno među zemljama najteže pogođenima koronavirusom. Prvih 200.000 doza cjepiva Sputnik V od dogovorenih 2 milijuna stiglo je 1. ožujka, no cijepljenje još nije započelo jer ga pregledavaju slovačke vlasti.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2021. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovački premijer Igor Matovič izjavio je u nedjelju da je spreman odstupiti kako bi se riješila kriza u vladajućoj koaliciji do koje je došlo kada je bez znanja partnera naručio politički osjetljive pošiljke ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V.

Koalicija četiri stranke na vlasti je godinu dana a Matovič je rekao kako je spreman odstupiti ako se njegovi koalicijski partneri slože s uvjetima koji uključuju njegov ostanak u vladi.

Koalicija je pobijedila na prošlogodišnjim izborima kada su Slovaci, bijesni zbog ubojstva istraživačkog novinara, zahtijevali raščišćavanje mutnih veza između biznisa, politike, policije i pravosuđa. Niz istraga i kaznenih progona pratio je promjenu vlasti, ali koaliciju i dalje muče sporovi.

Slovačka je trenutno među zemljama najteže pogođenima koronavirusom.  Prvih 200.000 doza cjepiva Sputnik V od dogovorenih 2 milijuna stiglo je 1. ožujka, no cijepljenje još nije započelo jer ga pregledavaju slovačke vlasti.

Slovačka je druga država Europske unije nakon Mađarske koja je kupila Sputnik, iako ga nije odobrila Europska agencija za lijekove. 

Kopirati
Drag cursor here to close