Mostarski branitelji

''Sud u Haagu bi trebalo optužiti za udruženi zločinački poduhvat nad Hrvatima''

Za vrijeme sukoba Armije i HVO-a u Mostaru 10 tisuća muslimana živjelo na ''desnoj obali'' dok na ''lijevoj'' nije nikoga bilo.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sud u Haagu bi trebalo optužiti za udruženi zločinački poduhvat nad Hrvatima'', rekao je predsjednik Hvidre Mostar Miro Šunjić, komentirajući  presudu koja ne vodi pomirenju i budućnosti.

''Tu smo u prostorijama gledali Udruge tri presude i vrlo smo razočarani Haagom i pristranosti jednom, bošnjačkom muslimanskom narodu. Što se tiče UZP-a to je sramota jer svi znamo da je krajem 92. Armija počela sukobe, počevši od središnje Bosne pa spuštanje prema dolini Neretve, a ovdje tada nije bilo nikakvih logora. Bosna je bila logora što su ih muslimani napravili. Uzmite logore u Konjicu, Jablanici, gdje je puno civila bilo. Dio postrojbe HVO-a se predao da se ne bi napravio zločin nad civilima ali on se dogodio u Jablanici i Konjicu. Normalno je da je na ovim prostorima zaustavljanje prodora muslimanskih snaga, koji su imali plan prodor u Luku Ploče to je Neretva '93. Hrvatski narod se odupro  jer bi bili protjerani i ne bi bilo Hrvata ovdje'', rekao je Šunjić.

Dodao je kako je za vrijeme sukoba Armije i HVO-a u Mostaru 10 tisuća muslimana živjelo na ''desnoj obali'' dok na ''lijevoj'' nije nikoga bilo.

''Na lijevoj obali nije nitko bio, tko je bio završio je u ili u Četvrtoj osnovnoj ili u logoru u školi u Bijelom polju. Ova presuda ne vodi povjerenju i budućnosti naroda u BiH, a što se tiče Haaga njega bi trebalo optužiti za udruženi zločinački poduhvat nad Hrvatima'', kazao je  Šunjić.

Miljenko Lugonja: Suđenje u Haagu nije lakrdija

Komentirajući pravomoćnu presudu Haškog suda u predmetu "Prlić i ostali", čelnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Herceg-Bosne Miljenko Lugonja kazao je kako se radi o lakrdiji.

''Bivše države dale su suglasnost da se taj sud napravi i evo do čega smo došli. Umjesto da to bude sud pomirenja i daljnjeg napretka među narodima bivše Jugoslavije, on se na kraju svoga rada pokazao da je praktički imao funkciju dobro zaraditi novac i nastaviti sa zavađanjem naroda'' ustvrdio je Lugonja.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je u srijedu prvostupanjsku presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću te Slobodanu Praljku, koji je odmah po izricanju kazne rekao kako odbacuje presudu, izvadio iz džepa bočicu i popio iz nje tekućinu za koju je rekao da se radi o otrovu. Nakon toga izricanje presude je prekinuto.

''Znajući da je Slobodan pošten i moralan čovjek, i vjernik, smatram da on nije mogao izdržati taj psihološki pritisak. Nije mogao izdržati da ga netko sudi za nešto što nije uradio i da mu presudu izriču 'kvazi-suci', suci koji su se danas pokazali kakvi su '', dodao je Lugonja.

Kopirati
Drag cursor here to close