6. prosinca

Sljedećeg tjedna počinje suđenje Dodiku i Lukiću

Suđenje Dodiku i Lukiću počinje zbog ''neizvršavanja odluka visokog predstavnika''.
Vijesti / Politika | 01. 12. 2023. u 17:19 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. prosinca, planiran je početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog ''neizvršavanja odluka visokog predstavnika'', dok je dan ranije planirano izricanje prvostepene presude bivšem ministru sigurnosti Selmi Cikotiću zbog zloupotrebe položaja.

Početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, vršitelju dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog ''neizvršavanja odluka visokog predstavnika'', planiran je sljedećeg tjedna nakon što je Sud BiH u listopadu konstatirao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo ''neizvršavanje odluka visokog predstavnika''.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. srpnja ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Cikotiću, koji je optužen da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao tvrtki ''Scout'' iz Zagreba, izricanje presude zakazano je dan ranije.

U optužnici se navodi da je Cikotić, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close