'Skandal u studiju FTV-a'

Predstavio se i otišao: Mirsad Hadžikadić napustio debatnu emisiju na FTV-u

Hadžikadić je rekao da Federalna TV i Radio Federacije BiH donose uredničke odluke koje nisu neutralne, a time ni u interesu javnosti.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2018. u 22:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U večerašnjoj emisiji koja se emitira na Federalnoj televiziji gostuju kandidati za Predsjedništvo BiH: Mirsad Hadžikadić, Senad Šepić, Boriša Falatar, Jerko Ivanković-Lijanović i Amer Jerlagić.

Na samom uvodu emisije svoje obraćanje je imao kandidat za Predsjedništvo BiH Mirsad Hadžikadić, koji se predstavio i odmah nakon toga je obznanio da napušta studio Federalne televizije jer, kako on navodi, konstantno se vrši diskriminacija i favoriziranje vladajućih stranaka od strane javnih servisa.

Ovome je prethodilo i priopćenje Hadžikadića, koje prenosimo u cijelosti:

''Federalna TV i Radio Federacije BiH donose uredničke odluke koje nisu neutralne, a time ni u interesu javnosti. Posljednji primjer je njihova odluka da sučeljavanje kandidata za člana Predsjedništva BiH podijele u dva dijela, jedan sa kandidatima stranaka koje su do sada bile najprisutnije u bh. političkom životu, a drugi sa kandidatima manjih ili novih stranaka i političkih pokreta. Time FTV i RF šalju javnosti poruku koga oni smatraju 'favoritima',a koga 'outsiderima'. Time FTV i RF staju na stranu dosadašnjeg sustava umjesto na stranu promjene, na stranu novca i političkog utjecaja umjesto na stranu naroda.

Iako njihovi službeni dokumenti definiraju neutralnost kao princip koji vodi njihove odluke, urednici FTV-a i RF-a donose odluke u skladu sa svojim osobim mišljenjima, a Regulatorna agencija za komunikacije očigledno nema problem s takvim pristupom. U ovom slučaju, osobno mišljenje urednika FTV-a i RF-a sprječava da se snage promjene suoče sa snagama prošlosti, podjela, korupcije i nesposobnosti, u programima javnog servisa.

Kao što FTV i RF dokumenti nalažu ''informativni programi trebaju ponuditi gledateljima i slušateljima sadržaje sa dovoljno činjenica i na uravnotežen način, tako da oni mogu formirati vlastito mišljenje. Programska reputacija točnog i nepristrasnog informatora je ono čemu uposlenici javnih servisa moraju težiti i na čemu javni servisi grade svoj kredibilitet pred javnošću“. To očigledno nije bio kriterij pri određivanju sudionika sučeljavanja kandidata za članove Predsjedništva BiH.

Radi informiranja javnosti, ovako izgleda raspored sučeljavanja kandidata za člana Predsjedništva BiH:

U programu Federalne televizije:

27. rujna u 20.10 sati: Amer Jerlagić, Senad Šepić, Mirsad Hadžikadić, Boriša Falatar, Jerko Ivanković Lijanović

28. rujna u 20.10 sati: Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Diana Zelenika

U programu Radija Federacije:

20. rujna: Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Diana Zelenika

24. rujna: Amer Jerlagić, Senad Šepić, Mirsad Hadžikadić, Boriša Falatar, Jerko Ivanković Lijanović

Vidljivo je da ovakvim raspoređivanjem kandidata u svom programu FTV „vodećim“ strankama također daje priliku da nove ideje preuzmu od kandidata manjih ili novih stranaka i političkih pokreta.

Vrijeme je da se narod probudi i da vidi da je manipuliran od strane i stranaka i medija.

Narode, progledaj!”

Kopirati
Drag cursor here to close