Zastupnički dom

Sjednica o Ukrajini bez Srba

Kako je predloženo dnevnim redom, tijekom rasprave bit će razmatrano poduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njezinim građanima.
Vijesti / Politika | 04. 03. 2022. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je počela hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem dnevnom redu je kriza u Ukrajini, a kojoj ne prisustvuju srpski zastupnici.

Srna navodi kako su srpski zastupnici ranije najavili da neće prisustvovati, poručivši da bi raspravom o ukrajinskoj krizi bili produbljeni sukobi i podjele unutar BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je ranije Srni da parlament BiH nije institucija koja se treba baviti krizom u Ukrajini, nego da je za ta pitanja nadležno Predsjedništvo BiH.

Kako je predloženo dnevnim redom, tijekom rasprave bit će razmatrano poduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njezinim građanima.

Kako se navodi u obrazloženju te jedine točke dnevnog reda sjednice, ''Ruska Federacija počela je 24. veljače 2022. godine oružanu agresiju protiv Ukrajine, suverene države članice Ujedinjenih nacija te je u protekla četiri dana zauzela određena područja Ukrajine''.

''To je rezultiralo značajnim ljudskim žrtvama, uključujući civilno stanovništvo. Sve države članice Europske unije osudile su agresiju, te su poduzele brojne konkretne mjere, uključujući zabranu letova preko svojih teritorija za zrakoplove Ruske Federacije'', pojašnjeno je.

Napomenuto je i da su protiv najviših dužnosnika Ruske Federacije uvedene sankcije poput isključivanje određenih financijskih institucija sa sjedištem u Ruskoj Federaciji iz međunarodnog platnog prometa, a poduzete su i mjere za dostavu humanitarne, vojne, medicinske i druge pomoći Ukrajini, te brojni drugi konkretni potezi.

''Bosna i Hercegovina je trenutno jedna od rijetkih europskih država koja je agresiju osudila, ali još uvijek nije poduzela ovakve konkretne poteze, te je neophodno da Zastupnički dom održi hitnu sjednicu kako bi naložili Vijeću ministara BiH da poduzme određene mjere'', navodi se u zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Doma.

Kopirati
Drag cursor here to close