Špirić

Sjednica o migrantima čeka se od šestog mjeseca!

Špirić je odbacio prozivke kako u proračunu za prošlu godinu nisu predviđena sredstva za migrantsku krizu jer to smatra sporadičnim, a ne sustavnim djelovanjem.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2021. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić tražit će da Vijeće ministara što prije dostavi informaciju Ministarstva sigurnosti o trenutnom stanju migrantske krize da bi se ispunio zaključak ovog doma od 11. lipnja prošle godine i održala plenarana sjednica posvećena ovom problemu.

Špirić je podsjetio da je na 7. sjednici Doma naroda 11. lipnja 2020. godine na njegov prijedlog usvojen zaključak da bude održana plenarna sjedeća o migrantskoj krizi, a materijal treba dostaviti Vijeće ministara, ali se to do danas nije desilo, a situacija se komplicira.

"Nije jasno i ne bih ulazio u to je li Ministarstvo sigurnosti pripremilo informaciju koju nam treba dostaviti Vijeće ministara. Imali smo razumijevanja i za kadrovske izmjene na čelu Ministarstva sigurnosti i izvanredne okolnosti zbog pandemije virusa korona, ali nakon pola godine zaista očekujemo taj izvještaj", kazao je Špirić u izjavi za Srnu.

Odbacio je prozivke kako u proračunu za prošlu godinu nisu predviđena sredstva za migrantsku krizu jer to smatra sporadičnim, a ne sustavnim djelovanjem.

"Očekujemo da u tom izvještaju za plenarnu sjednicu čujemo i koliko se novca izdvojilo putem međunarodnih organizacija, a koliko kroz proračun institucija BiH. Problem ilegalnih ulazaka migranata u BiH ne datira ni od jučer niti od prošle godine nego se komplicira od početka prošlog mandata i nije bilo nijedne sustavne mjere nego samo 'gašenja požara' koje nije riješilo ništa", rekao je Špirić.

Dodao je kako aktualni događaji u BiH upućuju na kreiranje kontroliranog kaosa, od migrantske krize, preko nabavke cjepiva i odgovora na pandemiju do stanja ekonomije i neuspješnih pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom.

"Kada se ne postigne uspjeh u pregovorima s nekom od međunarodnih institucija nitko se ne pita koliko su realni uvjeti druge strane, nego se odmah traži krivac među nama i otvaramo nove sukobe koji nas ne vode nikud", smatra Špirić.

Istaknuo je kako bi mnogo korisnije bilo da se zajedno, unutarnjim snagama, potraži rješenje.

"Upravo bi s ove plenarne sjednice mogli ponuditi sustavne mjere, a ne da se otvaraju novi sukobi dok migrantska kriza eskalira u sigurnosni i humanitarni problem, a građani BiH jedini u Europi čekaju cjepivo protiv virusa korona", zaključio je Špirić.

Kopirati
Drag cursor here to close