Za i protiv

Sukob vodećih njemačkih stranaka zbog prihvata migranata iz BiH

''Čitava Europska unija je prije svega obvezna pomoći izbjeglicama na licu mjesta na Balkanu i na grčkim otocima. Ova humanitarna katastrofa se ne može riješiti ako sada izbjeglicama kažemo: dođite u Njemačku.
Vijesti / Flash | 04. 01. 2021. u 11:53 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Između stranaka vodeće koalicije u Njemačkoj izbio je sukob zbog pitanja prihvata migranata iz Bosne i Hercegovine i Grčke, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

''Ono što trenutno doživljavamo u Bosni i Hercegovini i djelomice i na grčkim otocima je stanje humanitarne krize'', rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba manjinskog partnera u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Achim Fest za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

On se založio za prihvat migranata koji trenutno žive u nehumanim uvjetima u nekim grčkim izbjegličkim kampovima kao i u područjima Bosne i Hercegovine uz granicu s Hrvatskom.

''Ovdje je pomoć u obliku spremnosti prihvata izbjeglica u nevolji pitanje humanosti'', rekao je Fest.

Političar demokršćanske Unije CDU/CSU i najizgledniji kandidat na predstojećim izborima za predsjednika Kršćansko-demokratske unije Friedrich Merz, se usprotivio prihvatu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i Grčke u Njemačku te se založio za rješenje na razini Europske unije.

''Čitava Europska unija je prije svega obvezna pomoći izbjeglicama na licu mjesta na Balkanu i na grčkim otocima. Ova humanitarna katastrofa se ne može riješiti ako sada izbjeglicama kažemo: dođite u Njemačku. Ovaj put je zatvoren'', rekao je Merz u razgovoru za izdanja medijske kuće Funke.

Potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Thorsten Frei se oštro protivi prihvatu migranata iz Bosne i Hercegovine jer bi to moglo poslati lažni signal da je put prema Njemačkoj otvoren.

''Mi bismo tima stvorili ogroman poticaj daljnjim migracijama prema Europi'', rekao je Frei.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se ove godine povlači iz politike, 2015., otvorila granice Njemačke za izbjeglice, pretežito iz Sirije. U jeku tzv. izbjegličkog vala u Njemačku je tada pristiglo preko milijun izbjeglica. Merkel je tada ovu odluku opravdala ''humanitarnom katastrofom'' na tzv. Balkanskoj ruti.

Mnogi migranti u pograničnom području u Bosni i Hercegovini koji velikim dijelom dolaze iz zemalja poput Pakistana i Bangladeša su kao cilj svog putovanja u Europsku uniju naveli Njemačku.

Kopirati
Drag cursor here to close