Pismo iz EU

Situacija s migrantima u BiH je alarmantna

Europski dužnosnici su pozvali bh. vlasti da zaborave političke prepirke i ponovo otvore centre u Biri i u Ciljugama kod Tuzle.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2020. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija s migrantima u Bosni i Hercegovini je alarmantna. Više od 3.300 izbjeglica i migranata izgubit će pristup skloništu i uslugama u zemlji zbog skorog zatvaranja objekta u Lipi, koji je predstavljao privremeni smještaj u jeku situacije s COVID-19 tijekom ljeta, a nije bilo alternativnog rješenja do kojih su trebale doći vlasti.

Navodi se ovo u zajedničkom saopćenju za javnost Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za sigurnosnu i vanjsku politiku, Ylve Johansson, europske tajnica za unutarnje poslove, i Olivéra Várhelyija, tajnika za susjedstvo i proširenje.

Europski dužnosnici su pozvali bh. vlasti da zaborave političke prepirke i ponovo otvore centre u Biri i u Ciljugama kod Tuzle.

''Nadležne vlasti moraju surađivati i djelovati kako bi riješile potrebe svih izbjeglica i migranata koji su ostali bez skloništa i kako bi spasili njihove živote. Moraju se uzeti u obzir i interesi lokalnog stanovništva i u tom ćemo smislu raditi sa nadležnim vlastima'', navodi se u priopćenju.

EU nastavlja podržavati Bosnu i Hercegovinu i njezine građane u suočavanju s izazovnom situacijom, i u tom smislu je stavila na raspolaganje dodatna sredstva u ovu svrhu.

''EU također podržava Bosnu i Hercegovinu u upravljanju migrantskom situacijom, uključujući azil i jačanje granične kontrole, kako bi se izgradili potrebni kapaciteti za efikasno rješavanje ovog problema'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close