Velikodušna EU

U BiH stiže dodatnih 25 milijuna eura za upravljanje migracijama

Dodatna financijska sredstva EU uglavnom će biti namjenjena za osnovne potrebe izbjeglica i migranata tijekom zime, osiguravajući im smještaj, hranu, pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama.
Vijesti / Flash | 16. 12. 2020. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je danas usvojila dodatni paket pomoći od 25 milijuna eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama.

Dodatna financijska sredstva EU uglavnom će biti namjenjena za osnovne potrebe izbjeglica i migranata tijekom zime, osiguravajući im smještaj, hranu, pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama.

Ova dodatna pomoć će također ojačati kapacitete Bosne i Hercegovine u upravljanju granicama, posebno kroz opremu i obuku.

Doprinijet će sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata kao i trgovine ljudima.

EU je zabrinuta zbog migrantske situacije u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da se vremenski uvjeti pogoršavaju, a da izbjeglice i migranti nemaju neophodno sklonište.

EU poziva vlasti Bosne i Hercegovine da spriječe humanitarnu krizu tako što će bez odlaganja odrediti odgovarajući smještaj za izbjeglice i migrante prisutne u zemlji, uključujući obitelji sa djecom i maloljetnike bez pratnje.

EU očekuje od vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju efikasnu koordinaciju u upravljanju migracijama i azilom, uključujući preuzimanje upravljanja privremenih prijemnih centara koje financira EU.

Stalna podrška EU Bosni i Hercegovini u oblasti upravljanja migracijama zasniva se na poštivanju domaćih zakona i međunarodnih obaveza koje se odnose na tretman izbjeglica i migranata, posebno maloljetnika, uz siguran i nesmetan rad humanitarnih partnera.

Pomoć za izbjeglice i upravljanje migracijama dio je šire pomoći EU ovoj zemlji. Sa ovim novim paketom od 25 milijuna eura, ukupna pomoć EU pružena Bosni i Hercegovini od 2018. za upravljanje migracijama iznosi 85,5 milijuna eura, uključujući 10,3 milijuna eura humanitarne pomoći.

Pored toga, EU od 2007. pruža pomoć Bosni i Hercegovini u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama u iznosu od 41 milijunom eura. Od siječnja 2016. godine, Bosna i Hercegovina je korisnica regionalnog programa „Podrška upravljanju migracijama u kontekstu zaštite osjetljivih kategorija“, u vrijednosti od 14,5 milijuna eura za cijeli zapadni Balkan i Tursku.

Pored toga, u okviru Instrumenta koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP) financirana je regionalna akcija za rješavanje COVID-19 izazova među migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama na zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini i Srbiji, čija je ukupna vrijednost 8 milijuna eura.

Od siječnja 2020. EU financira angažman visokog stručnjaka za migracije i azil s ciljem podrške Ministarstvu sigurnosti BiH u koordinaciji upravljanja migracijama.

Kopirati
Drag cursor here to close