Prelasci granice i oružje

SIPA traži od GP podatke o Schmidtu i njegovom osiguranju

SIPA traži od GP podatke o Schmidtovim prelascima granice, pripadnicima osiguranja i njihovom oružju
Vijesti / Politika | 29. 09. 2023. u 09:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Granične policije BiH podatke o Christianu Schmidtu i njegovom osiguranju.

Zatražili su podatke o načinima prelaska granice i oružju koje nose, saznaje Klix.ba, a ovo je uslijedilo nakon što su članica Predsjedništva BIH Željka Cvijanović (SNSD) i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS) zahtijevali od SIPA-e, Granične policije, DKPT-a i Ministarstva vanjskih poslova informacije o statusu Christiana Schmidta i članova njegovog osiguranja te detalje o oružju koje nose dok su na dužnosti u BiH.

Traženje informacija

Nešić je jučer kazao da očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove pratnje u BiH.

"Nakon izvještaja svih relevantnih institucija očekujem da će se u priču uključiti i Tužilaštvo BiH, kako bi se potpuno razjasnilo ima li Christian Schmidt legitimitet i legalitet za boravak u BiH i da li njegova pratnja ima zakonsko uporište za posjedovanje oružja na prostoru BiH", kazao je Nešić.

Prema njegovim riječima, zaključuju novinari, Tužiteljstvo BiH nije otvorilo predmet na ovu temu.

Informacije o provjeri

Podsjetimo, prije nekoliko dana Avaz je objavio da SIPA provjerava diplomatski status Christiana Schmidta, međutim o svemu je, kako su objavili upoznato Tužiteljstvo BiH.

SIPA je poslala i dopise Tužiteljstvu BiH, koje je dobila od Ministarstva sigurnosti BiH i člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije odgovorilo na upit Cvijanović i Nešića, gdje su potvrdili da visoki predstavnik Christian Schmidt ima diplomatski status, u skladu sa odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim 14. prosinca 1995. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close