Po službenoj dužnosti

SIPA će istražiti izbornu krađu

Pouzdan izvor iz SIPA-e potvrdio je da će se istraživati prijavljena izborna krađa.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2018. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters  / Brojanje glasova

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) postupit će po službenoj dužnosti i provjeriti sve informacije koje se odnose na brojne prijave političkih subjekta i građana da su opći izbori u BiH namješteni putem određenih biračkih odbora, neslužbeno je potvrđeno za "Avaz" iz ove policijske agencije. Riječ je pouzdanom izvoru ove Državne agencije, koji je upoznat sa svim informacijama.



Pogotovo je sumnjiv broj nevažećih glasačkih listića od 400 tisuća, od čega je 250 tisuća listića bilo prazno, a na što upozoravaju brojni stručnjaci i pojedinci iz stranaka poput SDP-a, Nezavisnog bloka, Naroda i pravde, SBB-a, A-sda...

I Savez za bolju budućnost BiH danas je upozorio da je na djelu izborna pljačka do sada neviđenih razmjera te traži od institucija za provođenje zakona na svim nivoima da poduzmu radnje s ciljem zaštite biračkog prava te sankcioniranja svih odgovornih.

Oglasio se i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling ocijenio je da su dosadašnji rezultati održanih Općih izbora u BiH pokazali da je manipulirano s glasovima, upozoravajući na utvrđenih devet posto nevažećih glasačkih listića.

''Stvarni broj tih listića na 3.224 biračkih mjesta u Federaciji BiH i 2.225 biračkih mjesta u Republici Srpskoj je mnogo veći. Imamo slučajeve da mnogobrojni promatrači nisu uopće pušteni na biračka mjesta zbog čega nisu mogli vršiti kontrolu'', navodi Schwarz-Schilling u izjavi povodom izbora u BiH.

Podsjetimo, prije i tijekom izbornog dana u BiH utvrđene su brojne nepravilnosti. Od masovne promjene članova biračkih odbora 48 sati pred izbore, do kupovine glasova, glasovanja bez dokumenata, zloupotrebe službenih automobila, pojava mrtvih osoba na biračkim popisima. U Sapni su iste osobe glasale čak 7 puta. U Livnu je nestajalo struje i glasovalo se sa zdravstvenim knjižicama. U Martin Brodu član biračkog odbora bio je ujedno i kandidat na izborima. Intervenirala je i SIPA.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close