Izbori po naški

SIP radi ''na crno'', a među nevažećim pronađeni važeći listići

Natječaj za imenovanje novih članova Povjerenstva treba raspisati parlamentarno povjerenstvo za izbor i imenovanje članova SIP-a. Potom ih imenuje Zastupnički dom Parlamenta BiH koji je godinu bio u blokadi.
Vijesti / Politika | 22. 01. 2020. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbori u BiH još traju. Pisali smo o tome i u travnju prošle godine, a izborni proces još nije dovršen. Zato je ''dovršen'' mandat članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Naime, u izbornoj smo godini, a odluku o raspisivanju izbora donosi Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u kojem je petorici članova istekao mandat.

Istekli mandati

Oslobođenje je objavilo kako su mandati istekli predsjedniku SIP-a Branku Petriću, te članovima Suadu Arnautoviću, Novaku Božičkoviću, Ahmetu Šantiću i Stjepanu Mikiću. Mandati traju samo Ireni Hadžiabdić i Vladi Rogiću.

Sarajevske novine preciziraju kako je Arnautoviću je mandat istekao 8. prosinca 2018., a Petriću 6. ožujka prošle godine. Nakon toga, mandati su istekli i Šantiću, Mikiću i Božičkoviću. Mikić je, pored toga, odavno stekao uvjete za umirovljenje, s obzirom na to da ima 70 godina. Radni odnos između njega i SIP-a je trebao prestati prije pet godina, ali se to nije dogodilo.

Natječaj za imenovanje novih članova Povjerenstva treba raspisati parlamentarno povjerenstvo za izbor i imenovanje članova SIP-a. Potom ih imenuje Zastupnički dom Parlamenta BiH koji je godinu bio u blokadi.

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović za Oslobođenje kaže da je situacija sa SIP-om još jedan dokaz koliko je BiH apsurdna zemlja.

Naručeni proces

''Izborni proces je naručen. Članovima SIP-a je odavno istekao mandat, ali oni sjede i rade i dalje. Prethodni izborni ciklus obilježilo je mnogo neregularnosti, prijetnji i ucjena i to očekujemo i na ovogodišnjim lokalnim izborima. Šta je smisao izbora ako imamo ovakvu situaciju'', pita Borenović.

Ističe da povjerenstvo za izbor i imenovanje članova SIP-a još nije formirana. To je, dodaje on, pitanje za Kolegij Zastupničkog doma PSBiH i članove vladajuće koalicije.

 


''Vrijeme istječe. Potrebno je ubrzati tu proceduru. Treba mnogo toga uraditi kada je u pitanju raspisivanje lokalnih izbora. Ništa nije urađeno po pitanju imenovanja članova SIP-a. Sljedeća sjednica PSBiH je 4. veljače i vidjet ćemo hoće li se ovo pitanje naći na dnevnom redu'', kazao je Borenović.

Još traje…

Bivši predsjednik SIP-a Vehid Šehić kaže da je odgovornost za novi izbor ili reizbor članova SIP-a isključivo na Zastupničkom domu PSBiH.

''Zastupnički dom treba pokrenuti proceduru. U Izbornom zakonu stoji da ta procedura mora biti pokrenuta 30 dana prije isteka mandata određenim članovima SIP-a. Potom se raspisuje javni poziv, formira se povjerenstvo koje pravi rang-listu, koja ide na Zastupnički dom. To nije urađeno i to nikoga ne treba da čudi. Nismo imali suce Ustavnog suda FBiH i to je neodgovorno ponašanje onih koji treba da provedu procedure'', ističe Šehić.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić kaže da se novi članovi SIP-a ne biraju dok ne završi izborni proces, čak i ako im je istekao mandat. Novi članovi SIP-a se ne imenuju dok ne završi izborni proces.

''Još traje izborno razdoblje u BiH, jer nisu u cijelosti završeni posebni izbori, odnosno nije okončan izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Samim tim, nisu se stekli uvjeti za imenovanje novih članova SIP-a'', poručuje Pirić.

Brojanje (ne)važećih listića

Inače, Dnevni avaz je objavio kako je naloženo brojanje skoro pola milijuna nevažećih listića s prošlih, općih izbora navodeći kako im je potvrđeno da je određen broj vreća s nevažećim glasačkim listićima otvaran već krajem prošle godine. 

''U tim vrećama nađen je veliki broj važećih glasačkih listića, a evidentno je bilo da su išli u korist jednog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pa se analiza obustavila. Sada je taj proces nastavljen'', kaže Avazov izvor.

Naime, više od 100.000 nevažećih glasačkih listića na prošlim općim izborima bilo je za izbor Predsjedništva BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close