Escobar

Američka poruka: Građanska BiH tek nakon članstva u EU

Escobar smatra kako BiH trenutno nije funkcionalna država jer institucije „već dugo” nisu učinkovite, „što nije posljedica Daytonskog sporazuma nego izostanak dobre volje” političkog vodstva u zemlji.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2022. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Europske unije, a dotad je okvir Daytonski sporazum'', rekao je u utorak Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan.

Escobar smatra kako BiH trenutno nije funkcionalna država jer institucije „već dugo” nisu učinkovite, „što nije posljedica Daytonskog sporazuma nego izostanak dobre volje” političkog vodstva u zemlji.

Neodgovorno vodstvo i korupcija

Taj je sporazum „25 godina bio uspješan u održavanju mira u zemlji” te on nije uzrok problema u Hrvatskoj susjednoj zemlji.

„Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu”, rekao je izaslanik vlade američkog predsjednika Joea Bidena.

Escobar smatra kako je taj sporazum dobar kompromis koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda te dobar putokaz za europsku integraciju, „no nije tako korišten”.

O konceptu građanske države koji zagovara dio međunarodne zajednice Amerikanac je kazao kako se o njemu može razgovarati „možda u budućnosti”, nakon što BiH postane članica Europske unije.

Jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda

„Dotad je Dayton mapa puta prema europskoj integraciji i to mora i ostati”, rekao je Escobar i ponovio američku podršku konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Američki izaslanik „razumije” zabrinutost oko visokih tenzija u BiH i „vide analogiju s 1991. godinom” jer političari ne razgovaraju i prijete da će se povući iz središnjih institucija.

No, naglašava Escobar, u BiH postoje mirotvorne snage, prisutnost NATO-a i visoki predstavnik međunarodne zajednice s bonskim ovlastima, Srbija i Hrvatska nisu zainteresirane za rat na svojim granicama, a mladi u BiH ne žele se boriti za vladajuće strukture i korupciju političara.

„Zbog toga ne vidim nikakvu šansu sukoba. Moguće je da bude nasilnih činova, ali svi odgovorni političari i javni službenici rade da se to ne dogodi. Zato mislim da rat nije moguć”, rekao je Escobar, dodavši da je svejedno zabrinut za BiH zbog „jednako opasnog scenarija” ekonomske i demografske propasti države.

Volja za promjenama

„BiH je iznimka iz svih dobrih vijesti o zapadnom Balkanu”, prema neovisnim analizama jedna je od najkorumpiranijih zemalja u Europi, a njen privatni sektor smanjio se na samo trećinu BDP-a, zbog čega država ima i najbržu emigraciju od svih zemalja zapadnog Balkana.

„Politički čelnici bi s takvim brojevima u privatnom sektoru bili otpušteni”, kazao je Escobar, dodavši da se i zato SAD nada dogovoru o izbornoj reformi i održavanju izbora – kako bi birači „smijenili neke čelnike”.

Escobar nije htio nagađati hoće li do dogovora doći, niti komentirati njihov tijek jer oni traju svakodnevno i nije izravno uključen, iako vjeruje da postoji rješenje koje će pasati svim stranama.

Američki izaslanik pritom u svakom medijskom nastupu naglašava kako se volja za promjenama u BiH mora dogoditi unutar same zemlje, a ne djelovanjem međunarodne zajednice, jer je riječ o suverenoj zemlji.

„Želimo da stanovnici sami sankcioniraju svoje političare”, a na nama je da ohrabrujemo promjene, zaključio je Escobar koji je u Zagrebu boravio povodom dvodnevnog Američko-hrvatskog foruma, navela ej Hina.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close